settings icon
share icon
Pitanje

Koji su neki od znakova istinske spasavajuće vjere?

Odgovor


Ovo je jedno od najvažnijih pitanja u kršćanskom životu. Mnogi vjernici sumnjaju u svoje spasenje jer ne vide znakove istinske vjere u svojim životima. Postoje oni koji kažu da nikad ne bi trebalo da sumnjamo u svoju odluku da slijedimo Krista, ali Biblija nas ohrabruje da ispitujemo sebe, kako bismo vidjeli da li smo zaista “u vjeri” (2. Korinćanima 13:5). Hvala Bogu, On nam je dao dovoljno uputstava za to kako da znamo zasigurno da imamo vječni život. Prva Ivanova poslanica je ustvari napisana u tu svrhu, kako se i tvrdi u 1. Ivanovoj 5:13: “Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate kako imate vječni život”.

U 1. Ivanovoj postoji niz načina na koje možemo ispitati sebe i svoju vjeru. Dok prolazimo kroz njih, treba imati na umu da niko neće savršeno ispuniti sve navedeno u svako doba, ali bi trebalo da vidimo dosljedan smjer koji karakteriše naše živote, kako rastemo u milosti.

1. Da li uživate u zajedništvu sa Kristom i Njegovim otkupljenim narodom? (1. Ivanova 1:3)
2. Da li bi ljudi za vas rekli da hodate u svjetlu ili tami? (1. Ivanova 1:6-7)
3. Da li prepoznajete i priznajete svoje grijehe? (1. Ivanova 1:8)
4. Da li ste poslušni Božijoj Riječi? (1. Ivanova 2:3-5)
5. Da li vaš život ukazuje na to da volite Boga više nego svijet? (1. Ivanova 2:15)
6. Da li je vaš život okarakterisan činjenjem “onog što je dobro”? (1. Ivanova 2:29)
7. Da li težite za tim da održite čist život? (1. Ivanova 3:3)
8. Da li vidite da se grijeh umanjuje u vašem životu? (1. Ivanova 3:5-6) [Napomena: Ovo se odnosi na grijeh kao način života, ne na njegovo potpuno odsustvo.]
9. Da li pokazujete ljubav prema drugim kršćanima? (1. Ivanova 3:14)
10. Da li ljubite “djelom i istinom”, a ne samo “riječju i jezikom”? (1. Ivanova 3:18-19)
11. Da li održavate čistu savjest? (1. Ivanova 3:21)
12. Da li imate iskustvo pobjede u svom kršćanskom životu? (1. Ivanova 5:4)

Ako možete na ova pitanja (ili na većinu od njih, dok radite na drugima) iskreno odgovoriti sa “da”, onda vaš život rađa plod istinskog spasenja. Isus je rekao da će po našim plodovima poznati da smo Njegovi učenici (Matej 7:20). Besplodne grane – oni koji se izjašnjavaju kao vjernici a ne pokazuju plod Duha (Galaćanima 5:22-23) se odsijecaju i bacaju u oganj (Ivan 15:2). Prava vjera je ne samo vjerovanje u Boga (i đavoli sami vjeruju – Jakov 2:19), nego je ona koja vodi do otvorenog priznanja grijeha i poslušnosti Kristovim zapovijedima. Ne zaboravimo, mi smo spašeni milošću po vjeri, ne svojim djelima (Efežanima 2:8-9), ali naša djela bi trebalo da izražavaju stvarnost našeg spasenja (Jakov 2:17-18). Istinska spašavajuća vjera će uvijek proizvoditi djela; vjera koju nikad ne prate djela nije vjera uopšte i nikoga ne spašava.

Uz sva ova potvrđenja, treba da zapamtimo Božija obećanja i stvarnost rata u kojem smo. Sotona je isto tako stvaran kao i Isus Krist, a on je strašan neprijatelj naših duša. Kada se okrenemo Kristu, on će gledati na svaku priliku da nas prevari i porazi. Pokušaće da nas uvjeri da smo bezvrijedni promašaj ili da je Bog digao ruke od nas. Kada smo u Kristu, imamo sigurnost da će nas On sačuvati. Sam Isus se molio za nas u Ivanu 17:11: “Oče sveti, sačuvaj u svome imenu ove koje si mi dao, da budu jedno kao mi!” Ponovo, u 15. stihu, On se moli: “da ih sačuvaš od zla”. U Ivanu 10:27-29, Isus kaže: “Moje ovce slušaju moj glas, i ja ih poznajem, i za mnom idu. I ja im dajem život vječni, i neće propasti dovijeka, i nitko ih neće oteti iz moje ruke. Moj Otac koji mi ih dade veći je od sviju, i nitko ih ne može oteti iz ruke mojega Oca”. Ako čuješ i poslušaš Isusov glas, onda si jedna od Njegovih ovaca i On te nikad neće pustiti. On ovdje daje predivnu sliku kršćana koji se sigurno čuvaju u Njegovim ljubljenim rukama koje obuhvataju one Očeve svemoguće, dajući nam duplu sigurnost vječnog spasenja.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji su neki od znakova istinske spasavajuće vjere?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries