settings icon
share icon
Pitanje

Koji su znaci posljednjih vremena?

Odgovor


Matej 24:4-8 nam daje neke važne indikacije, tako da možemo razaznati pristup posljednjim vremenima: “Pazite da vas tko ne zavede – odgovori im Isus – jer će mnogi doći pod mojim imenom i reći: ' ja sam Mesija', i mnoge će zavesti. Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. Gledajte da se ne uznemirujete! Jer to se mora dogoditi, ali još nije svršetak. 'Dići će se narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva.' Bit će gladi i potresa zemlje u raznim mjestima.” Porast broja lažnih mesija, porast broja ratova, porast gladi, kuge i prirodnih katastrofa – ovo su znaci posljednjih vremena. Ipak nam je u ovom odlomku dato upozorenje: ne treba da budemo zavedeni, jer su ovi događaji samo početak bolova; kraj tek treba da dođe.

Neki interpretatori ukazuju na svaki zemljotres, svaki politički prevrat i svaki napad na Izrael kao siguran znak da se posljednja vremena ubrzano približavaju. Dok su ovi događaji mozda signal da se ona približavaju, oni nisu i neophodno pokazatelji da su posljednja vremena došla. Apostol Pavle upozorava da će posljednji dani donijeti značajno povećanje lažnih učenja. “Duh izričito veli da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i pristati uz prijevarne duhove i đavolske nauke” (1. Timoteju 4:1). Posljednji dani su opisani kao “opasna vremena” zbog povećanja zlog karaktera ljudi koji se aktivno “suprotstavljaju istini” (2. Timoteju 3:1-9; vidi također 2. Solunjanima 2:3).

Drugi mogući znaci uključuju ponovnu izgradnju jevrejskog hrama u Jeruzalemu, povećano neprijateljstvo prema Izraelu i napredak ka jednoj svjetskoj vladi. Najistaknutuiji znak posljednjih vremena je, međutim, izraelska nacija. 1948 godine, Izrael je ponovo priznat kao nezavisna država, prvi put još od 70. godine nove ere. Bog je obećao Abrahamu da će njegovo potomstvo imati Kanan kao “vjekovni posjed” (Postanak 17:8), a i Ezekiel je prorokovao fizičko i duhovno uskrsnuće Izraela (Ezekiel, 37. poglavlje). Da Izrael kao nacija ima svoju zemlju je bitno u svjetlu proroštava o posljednjim vremenima, zbog Izraelovog istaknutog položaja u eshatologiji (Daniel 10:14; 11:41; Otkrivenje 11:8).

Imajući ove znakove na umu, možemo biti mudri i pronicljivi kad je u pitanju očekivanje posljednjih vremena. Međutim, ne treba da tumačimo bilo koji od ovih pojedinačnih događaja kao jasan pokazatelj da će posljednja vremena brzo doći. Bog nam je dao dovoljno informacija da možemo da budemo spremni i to je ono što smo pozvani da budemo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji su znaci posljednjih vremena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries