settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Adamu i Evi nije bilo čudno što zmija razgovara s njima?

Odgovor


Interesantno, događaj u kojem zmija razgovara sa Adamom i Evom nije jedini slučaj u Bibliji gdje neka životinja govori. Proroka Balaama je ukorio njegov magarac (vidi Brojevi 22:21-35). Ne smijemo da zaboravimo da, iako životinje ne mogu da govore, postoje moćna bića (Bog, anđeli, Sotona, demoni) koja mogu da čine čuda, uključujući i to da neka životinja progovori. Većina učenjaka drži da je Sotona bio taj koji je u Edenskom vrtu govorio preko zmije, a ne da je zmija sama od sebe govorila. Prema tome, izvještaj iz Postanka 3 ne sugeriše da je zmije imaju intelekt koji ih osposobljava da koherentno govore.

Ipak, zašto Adamu i Evi nije bilo čudno što im životinja govori? Vjerovatno oni nisu imali isti pogled na životinje kao mi danas. U naše doba, mi znamo iz iskustva da one ne mogu da govore na istom nivou kao ljudi. Adam i Eva nisu imali djetinjstvo, niti su imali druge ljude od kojih bi učili. Ako uzmemo u obzir da su oni tada možda bili živi tek nekoliko dana, nije nerazumno što su vjerovali da barem neke životinje mogu da govore. Također je moguće da ovo nije bila prva životinja koju su oni vidjeli da govori. Možda su Sotona ili čak sam Bog ranije koristili životinje kako bi komunicirali sa Adamom i Evom. U ovom izvještaju imamo malo detalja, tako da je dosta toga ostavljeno špekulisanju i pretpostavkama.

Na kraju, nije nerazumno to što je Eva odgovorila zmiji. Uostalom, zmija je očito govorila na jeziku koji je ona razumjela, i postavila je razumljivo pitanje. Također je vjerovatno da je Adam bio blizu i mogao je da potvrdi da Eva nije umišljala. Njih nije trebalo da uznemiri to što je zmija govorila. Ono što je trebalo da ih upozori je činjenica da ih je ona poticala da sumnjaju u Božija uputstva (Postanak 3:1), da mu proturiječe (Postanak 3:4) i da sumnjaju u Njegove motive (Postanak 3:5). To je trebalo da bude dovoljno da oboje prestanu da pričaju sa zmijom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto Adamu i Evi nije bilo čudno što zmija razgovara s njima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries