settings icon
share icon
Pitanje

Da li je zlostavljanje prihvatljiv razlog za razvod?

Odgovor


Biblija ne govori o temi zlostavljanja partnera kao razlogu za razvod, iako je očigledno kako Bog očekuje da brak izgleda (Efežanima 5:22–33), a ono je u suprotnosti sa svim što je pobožno. Fizičko nasilje nad partnerom je nemoralno i niko ne bi trebalo da ga toleriše. Niko ne bi trebalo da ostane u nesigurnom okruženju, bilo da to uključuje člana porodice, prijatelja, zaposlenika, staratelja ili stranca. Fizičko zlostavljanje je također protiv zakona, a civilni autoriteti bi trebalo prvi da budu kontaktirani ako dođe do toga.

Partner koji je zlostavljan treba odmah da traži neko sigurno mjesto. Ako su i djeca uključena, i ona bi trebalo da budu zaštićena i sklonjena iz te situacije. Nema ničega nebiblijskog u tome da se neko odvoji od zlostavljača; ustvari, moralno je ispravno da se osoba zaštiti, kao i njena djeca.

Biblija nigdje ne zapovijeda razvod, čak ni u slučaju zlostavljanja. Ona izdvaja dva prihvatljiva razloga za isti: napuštanje kršćanina od strane nevjerujućeg partnera (1. Korinćanima 7:15) i preljub (Matej 5:32). Pošto Biblija ne navodi zlostavljanje kao prihvatljiv razlog za razvod, oprezni smo u davanju savjeta za odvajanje.

Bog dopušta razvod u slučaju napuštanja i preljuba, ali čak i te okolnosti ne aktiviraju automatski postupak istog; razvod je i dalje posljednje pribježište. U slučaju nevjere, bolje je da se dvoje kršćana izmire, nego razvedu. Bolje je ukazati oproštenje i ljubav koje je nama Bog dao besplatno (Kološanima 3:13). Izmirenje sa zlostavljačem je, međutim, mnogo drugačije. Ono u potpunosti zavisi od toga da li će zlostavljač dokazati svoju pouzdanost, što može da potraje godinama – ako se to uopšte ostvari. Odvojenje od zlostavljačkog partnera je vjerovatno na duže staze.

Jednom kada je došlo do razdvajanja, zlostavljač je odgovoran da potraži pomoć. Prije svega, treba da traži Boga. "Jer svaki, koji moli, prima; tko traži, nalazi; tko kuca, otvara mu se." (Matej 7:8) Bog ima silu da iscijeli pojedince i odnose. On mora da bude Gospod naših života, Gospodar naše imovine i glava naših domova. Psihološka pomoć i zakonska ograničenja (zabrana pristupa) su također pogodna, a takve mjere su važne za njegov/njen proces promjene.

Ako zlostavljač pokaže promjenu koja se može verifikovati i potvrditi, bez obzira na druge uticaje, odnos može da se ponovo uspostavi, sa mnogo opreza. I muž i žena moraju da se predaju Božijem putu i razvijaju svoj odnos s Njim kroz Krista. "Daleko me drži od puta zablude i Zakonom me svojim obdari! Put istine ja sam odabrao, pred oči sam stavio odluke tvoje." (Psalam 119:29–30) Ova posvećenost Bogu bi trebalo da bude praćena intenzivnim savjetovanjem od strane pouzdanog pastora ili vjerujućeg licenciranog savjetnika. Savjetovanje bi najprije trebalo da se obavlja pojedinačno, zatim kao para i na kraju sa cijelom porodicom, jer im je svima potrebno iscjeljenje. Moguće je da se osoba sklona zlostavljanju promijeni ako se istinski pokaje i ponizno preda Gospodu (2. Korinćanima 3:18).

Postoje mnogi znakovi upozorenja na koje treba gledati prije nego što se uđe u stalni odnos. Nažalost, ti pokazatelji možda neće biti vidljivi do nakon vjenčanja, pošto su mnogi zlostavljači vješti u skrivanju svoje prave prirode. Međutim, kratak spisak stvari na koje treba obratiti pažnju uključuje nerazumnu ljubomoru, potrebu da se kontroliše, nagao karakter, okrutnost prema životinjama, pokušaji da se druga osoba izoluje od njenih prijatelja i porodice, zloupotreba droge i alkohola, kao i nepoštovanje nečijih granica, privatnosti, ličnog prostora ili moralnih vrijednosti. Ako vidite bilo koji od ovih upozoravajućih znakova kod osobe sa kojom ulazite u vezu, molimo vas da potražite savjet od nekoga ko je upoznat sa situacijama u koje je uključeno zlostavljanje.

Ako ste sada u jednoj takvoj situaciji, u kojoj dolazi do zlostavljanja, bilo da je zlostavljač partner, roditelj, dijete, staratelj, učitelj, rođak ili bilo ko drugi, molimo vas da imate na umu da Bog ne želi da ostanete u njoj. Nije Božija volja za vas da prihvatite fizičko, seksualno ili psihičko zlostavljanje. Izađite iz te situacije, nađite nekoga da vam pomogne da ostanete na sigurnom i odmah uključite zakonske službenike. U svemu tome se molite za Božije vođstvo i zaštitu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je zlostavljanje prihvatljiv razlog za razvod?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries