settings icon
share icon
Pitanje

Na šta je Isus mislio kad je obećao život u izobilju?

Odgovor


U Ivanu 10:10, Isus je rekao: "Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju". Za razliku od kradljivca, Gospod Isus nije došao iz sebičnih razloga. On je došao da da, ne da uzme. On dolazi kako bi ljudi mogli da imaju život u Njemu, koji je smislen, značajan, radostan i vječan. Mi primamo ovaj život u izobilju onog momenta kada ga prihvatimo kao svog Spasitelja.

Ova riječ, "u izobilju", na grčkom perisson, znači "neizmjerno, veoma visoko, izvan mjere, više, prekomjerno, toliko izobilno da je znatno više nego što bi neko očekivao ili predvidio". Ukratko, Isus nam je obećao život mnogo bolji nego što smo ikada mogli zamisliti, koncept koji podsjeća na onaj u 1. Korinćanima 2:9: "Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube". Apostol Pavle nam govori da Bog može da učini neizmjerno izobilno iznad svega što tražimo ili mislimo, i On to čini svojom silom, silom koja djeluje u nama ako mu pripadamo (Efežanima 3:20).

Prije nego što počnemo sa vizijijama o raskošnim domovima, skupim autima, krstarenjima po svijetu i novcem sa kojim ne znamo šta bismo, treba da zastanemo i razmislimo o tome šta Isus naučava vezano za ovaj život u izobilju. Biblja nam kaže da bogatstvo, prestiž, položaj i moć u ovom svijetu nisu Božiji prioritet za nas (1. Korinćanima 1:26-29). Po poimanju ekonomskog, akademskog i društvenog statusa, većina kršćana ne dolazi iz privilegovanih društvenih slojeva. Jasno je onda da se život u izobilju ne sastoji od izobilja u materijalnim stvarima. Da je to slučaj, Isus bi bio najbogatiji od svih ljudi. Ali istina je bila upravo suprotno (Matej 8:20).

Život u izobilju je vječni život, onaj koji počinje u momentu kad dođemo Kristu i prihvatimo ga kao Spasitelja, a nastavlja se kroz cijelu vječnost. Biblijsku definiciju života – posebno vječnog – je dao sam Isus: "A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao — Isusa Krista" (Ivan 17:3). Ova definicija ne spominje dužinu dana, zdravlje, prosperitet, porodicu ili zanimanje. Ustvari, jedina stvar koja se spominje je poznanje Boga, što je ključ za istinski izobilan život.

Šta je život u izobilju? Prvo, izobilje je duhovno izobilje, ne materijalno. Ustvari, Bog nije previše zainteresovan za fizičke okolnosti naših života. On nas uvjerava da ne treba da brinemo o tome šta ćemo jesti ili obući (Matej 6:25-32; Filipljanima 4:19). Fizički blagoslovi mogu i ne moraju da budu dio bogocentričnog života; niti su naše bogatstvo ili siromaštvo sigurni pokazatelj našeg odnosa sa Bogom. Salomon je imao sve materijalne blagoslove koji mogu da budu čovjeku na raspolaganju, a ipak je shvatio da je to sve beznačajno (Propovjednik 5:10-15). Pavle je, sa druge strane, bio zadovoljan bilo kojim okolnostima u kojima se našao (Filipljanima 4:11-12).

Drugo, vječni život, život za koji je kršćanin zaista zainteresovan, se ne određuje dužinom trajanja, nego odnosom sa Bogom. To je razlog zašto nam je rečeno, kada se jednom obratimo i primimo dar Duha Svetog, da već imamo vječni život (1. Ivanova 5:11-13), iako, naravno, ne u njegovoj punini. Dužina trajanja života na zemlji nije sinonim za život u izobilju.

Napokon, kršćanski život se vrti oko "/rasta/ u milosti i u spoznanju našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista" (2. Petrova 3:18). Ovo nas uči da je život u izobilju stalan proces učenja, praktikovanja i sazrijevanja, kao i padanja, oporavljanja, prilagođavanja, istrajnosti i nadvladavanja, jer, u sadašnjem stanju "u ogledalu slabo vidimo" (1. Korinćanima 13:12). Jednog dana ćemo vidjeti Boga licem u lice i znaćemo ga u potpunosti, kao što ćemo i mi biti u potpunosti poznati (1. Korinćanima 13:12). Više se nećemo boriti sa grijehom i sumnjom. To će biti konačno ispunjenje života u izobilju.

Iako smo po prirodi željni materijalnih stvari, kao kršćanima, perspektiva života mora da nam bude promijenjena (Rimljanima 12:2). Baš kako postanemo nova stvorenja kada dođemo Kristu (2. Korinćanima 5:17), tako naše razumijevanje "izobilja" mora da se promijeni. Istinski izobilan život se sastoji od izobilja ljubavi, radosti, mira i ostalih plodova Duha (Galaćanima 5:22-23), ne od izobilja "stvari". On sadržava život koji je vječan i stoga je naše interesovanje usmjereno na ono što je vječno, a ne na ono što je privremeno. Pavle nas opominje: "Težite za onim, što je gore, a ne što je na zemlji! Jer umrijeste, i vaš je život skriven s Kristom u Bogu" (Kološanima 3:2-3).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Na šta je Isus mislio kad je obećao život u izobilju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries