settings icon
share icon
Pitanje

Da li postoji život poslije smrti?

Odgovor


Da li postoji život poslije smrti? Biblija nam govori, “Čovjek koga je žena rodila kratka je vijeka i pun nevolja. Ko cvijet je nikao i vene već, poput sjene bježi ne zastajuć… jer, kad umre čovjek, zar uskrsnut može?” (Job, 14:1-2, 14)

Kao i Job, skoro svako od nas je bio izazvan ovim pitanjem. Šta se tačno dešava sa nama kad umremo? Da li jednostavno prestanemo da postojimo? Da li su život kružna vrata kroz koja odlazimo i vraćamo se na zemlju, kako bismo postigli ličnu veličinu? Da li svi odlaze na isto mjesto, ili idemo na različita? Da li zaista postoje raj i pakao, ili je to samo stanje uma?

Biblija nam govori da ne postoji samo život poslije smrti, nego i vječni život, toliko veličanstven, da “Ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube” (1.Korinćanima 2:9). Isus Krist, Bog u ljudskom tijelu, je došao na zemlju da nam da dar vječnog života. “Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše” (Izaija 53:5).

Isus je uzeo kaznu koju je svako od nas zaslužio i žrtvovao je svoj život. Tri dana kasnije, dokazao je da je pobjednik nad smrću ustavši iz groba, u Duhu i tijelu. Ostao je na zemlji četrdeset dana i bio viđen od strane mnoštva prije nego što se uznio u svoj vječni dom na nebu. Rimljani 4:25 kažu, “Koji bi predan zbog naših grijeha i koji uskrsnu radi našeg opravdanja.”

Kristovo uskrsnuće je bio događaj dobro potkrijepljen dokazima. Apostol Pavao je pozvao ljude da pitaju očevice za vjerodostojnost toga i niko nije bio u stanju da porekne istinu. Uskrsnuće je ugaoni kamen kršćanske vjere; zbog toga što je Krist ustao iz mrtvih, mi možemo imati vjeru da ćemo i mi, također, uskrsnuti.

Pavao je ukorio neke rane Kršćane koji nisu ovo vjerovali: “Ali, ako se propovijeda da je Krist uskrsnuo iz mrtvih, s kojim pravom neki među vama tvrde da nema uskrsnuća mrtvih? Ako li nema uskrsnuća mrtvih, onda ni Krist nije uskrsnuo” (1.Korinćanima 15:12-13).

Krist je bio prvi iz velike žetve onih koji će biti uskrsnuti u život. Fizička smrt je došla kroz jednog čovjeka, Adama, sa kojim smo srodni svi mi. Ali, svima koji su usvojeni u Božiju porodicu kroz vjeru u Isusa Krista, biće dan novi život (1.Korinćanima 15:20-22). Isto kao što je Bog podigao Isusovo tijelo, tako će i naša tijela uskrsnuti o Isusovom povratku (1.Korinćanima 6:14).

Iako ćemo svi na kraju uskrsnuti, neće svi zajedno ići u nebo. Svaka osoba mora da napravi izbor u ovom životu i time odluči gdje će provesti vječnost. Biblija kaže da nam je određeno da jednom umremo i da nakon toga dolazi sud (Hebrejima 9:27). Oni koji su učinjeni pravednima će ići u vječni život u nebu, ali nevjernici će biti poslani u vječnu kaznu, ili pakao (Matej 25:46).

Pakao, kao i nebo, nije samo stanje postojanja, nego bukvalno i veoma realno mjesto. To je mjesto gdje će nepravednici iskusiti neprestani, vječni gnjev Božiji. Trpiće emotivnu, mentalnu I fizičku muku, svjesno pateći od stida, kajanja i neposlušnosti.

Pakao je opisan kao bezdan (Luka 8:31, Otkrivenje 9:1) i ognjeno, sumporno jezero, gdje će oni koji su u njemu biti mučeni dan i noć, u vijeke vijekova (Otkrivenje 20:10). U paklu će biti plač i škrgut zuba, pokazujući intenzivno žaljenje i ljutnju (Matej 13:42). To je mjesto “gdje njihov crv ne umire I oganj se ne gasi” (Marko 9:48). Bog nimalo ne uživa u smrti grešnika, nego želi da se oni vrate od svojih bezbožnih puteva tako da mogu živjeti (Ezekiel 33:11). Ali, On nas neće tjerati da budemo poslušni; ako odlučimo da ga odbijemo, nema izbora nego da nam da šta želimo – život odvojen od njega.

Život na zemlji je test – priprema za ono što dolazi. Za vjernike, to je vječni život u neposrednom Božijem prisustvu. Dakle, kako možemo da budemo učinjeni pravednima i da budemo sposobni da primimo taj vječni život? Postoji samo jedan put – kroz vjeru i povjerenje u Božijeg Sina, Isusa Krista. On je rekao, “Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti…” (Ivan 11:25-26).

Besplatan dar vječnog života je dostupan svima nama, ali treba da se odreknemo nekih svjetskih zadovoljstava i žrtvujemo sebe Bogu. “Tko vjeruje u Sina, ima život vječni; a tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti života, već gnjev Božji ostaje na njemu” (Ivan 3:36). Neće nam se dati prilika za pokajanje od grijeha nakon smrti, jer jednom kada vidimo Boga licem u lice, nećemo imati izbora da vjerujemo u njega. On želi da mu sada dođemo u vjeri i ljubavi. Ako prihvatimo smrt Isusa Krista kao plaću za našu grešnu pobunu protiv Boga, garantuje nam se, ne samo smislen život na zemlji, nego i vječni život u Kristovoj prisutnosti.

Ako želiš da prihvatiš Isusa Krista kao svoga spasitelja, evo jednostavne molitve. Zapamti, puko izgovaranje ove molitve, ili bilo koje druge, te neće spasiti. Samo je vjera u Krista ono što te može spasiti od grijeha. Ova molitva je samo put da izraziš Bogu svoju vjeru u Njega i zahvališ mu što je obezbijedio tvoje spasenje. “Bože, znam da sam zgriješio protiv tebe i da zaslužujem kaznu. Ali Isus Krist je na sebe uzeo tu kaznu koju sam ja zaslužio, tako da mi kroz vjeru u njega može biti oprošteno. Okrećem se od svojih grijeha i za spasenje stavljam svoju vjeru u tebe. Hvala ti za tvoju predivnu milost i oproštenje – dar vječnog života! Amen!"

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li postoji život poslije smrti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries