settings icon
share icon
Pitanje

Kako da živim svoj život za Boga?

Odgovor


Bog nam je dao neka veoma jasna uputstva u svojoj Riječi, kako da živimo za Njega. To uključuje zapovijed da volimo jedni druge (Ivan 13:34-35), poziv da ga slijedimo po cijenu odricanja od sopstvenih želja (Matej 16:24), podsticanje brige za siromašne i one u potrebi (Jakov 1:27) i upozorenje da se ne padne u grešno ponašanje kao onih koji ne znaju Boga (1. Solunjanima 5:6-8). Isus je dao sažetak života koji se živi za Boga, kada ga je učitelj Zakona pitao koja je najvažnija zapovijed. Odgovorio je: "Čuj, Izraele, Gospodin, Bog naš, jest jedini Gospodin. Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom pameti svojom i svom snagom svojom! Ovo je prva zapovijed. Druga glasi: 'Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe! Važnije zapovijedi od ovih nema.'" (Marko 12:29-31)

Isusova molitva prije razapinjanja također baca svjetlo na svrhu našeg života. Misleći pri tome na vjernike, molio se: "I slavu, koju si mi dao, ja dadoh njima, da budu jedno, kao što smo i mi jedno: Ja u njima i ti u meni; da budu sasvim u jedno, i da spozna svijet, da si me ti poslao i da si ih ljubio, kao što si mene ljubio. Oče, hoću, da oni, koje si mi dao, budu s menom, gdje sam ja, da vide slavu moju, koju si mi dao, jer si me ljubio prije postanja svijeta. Oče pravedni, svijet tebe ne spoznade, a ja te spoznadoh, i ovi spoznadoše, da si me ti poslao. I obznanih im ime tvoje, i obznanit ću, da ljubav, kojom si mene ljubio, bude u njima, i ja u njima" (Ivan 17:22-26).Isusova želja je da ima odnos s nama.

Westminsterski kraći katekizam kaže: "Čovjekov krajnji cilj je da proslavi Boga i da uživa u Njemu zauvijek". Život življen za Boga proslavlja Boga. Mi težimo za Bogom cijelim svojim bićem – srcem, dušom, umom i snagom. Prebivamo u Kristu (Ivan 15:4, 8) i stoga djelujemo kao i On voleći druge. Čineći to, donosimo slavu Njegovom imenu i također uživamo u odnosu za koji smo prvobitno stvoreni.

Oni koji žele da žive za Boga moraju da ga traže u Njegovoj Riječi. Moramo da tražimo vođstvo Duha Svetog kako bismo je primijenili na svoje živote. Živjeti za Boga znači odustati od sebe i željeti Božiju volju iznad svega drugog. Kako mu se približavamo i dolazimo mu da bismo ga znali više, Njegove želje će prirodnije postajati naše. Kako postajemo zreliji, naše želje da poslušamo Božije zapovijedi će se povećavati, kako se povećava i naša ljubav prema Njemu. Kao što je Isus rekao: "Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati" (Ivan 14:15).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako da živim svoj život za Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries