settings icon
share icon
Pitanje

Mogu li žene služiti kao vođe u crkvi?

Odgovor


Postoje dva osnovna pogleda na pitanje da li žene mogu da služe kao vođe u crkvi. Egatilaristički pogled drži da žena može služiti kao vođa sve dok ispunjava zahtjeve izlistane u 1. Timoteju 3:1-7 i Titu 1:5-9. Komplementarni pogled podupire suprotno gledište i tvrdi da im nije dozvoljeno da služe u svojstvu vođe unutar crkve.

Hajde da pogledamo 1. Timoteju: "Istinita je riječ: ako tko želi službu nadgledništva, dobru službu želi. Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči, ne odan piću, ne nasilan, nego i krotak, ne svadljivac, ne lakom; Koji svojom kućom dobro upravlja i ima poslušnu djecu sa svom čestitošću. A ako tko ne zna svojom kućom upravljati, kako će se starati za crkvu Božju? Ne novoobraćeni, da se ne bi naduo i pao u osudu đavolju. A valja da ima i dobro svjedočanstvo od onih, koji su vani, da ne bi upao u sramotu i u zamku đavolju."

Prva stvar koja treba da se zapazi u ovom odlomku je da su zahtjevi izlistani u muškom rodu. Samo letimično čitanje ovih stihova navode prosječnu osobu da zaključi da ulogu vođe/nadglednika mora da obavlja muškarac. Izraz "Jedne žene muž" također ukazuje na to da se pretpostavlja/namjerava da je to namijenjeno muškarcu. Iste tačke su navedene u paralelnom odjeljku u Titu 1:5-9.

Odlomci koji opisuju osobine i dužnosti vođe/nadglednika ne otvaraju vrata ženama da služe u toj ulozi. Ustvari, dosljedna upotreba zamjenica u muškom rodu i terminologije strogo tvrdi da je ova služba ograničena samo na muškarce. Kao što je to slučaj sa drugim pitanjima vezanim za raspravu na ovu temu, zabrana ženama da služe kao vođe nije stvar šovinizma. Ni na jedan način se ovdje ne radi o muškoj superiornosti nad njima. Prije je to način na koji je Bog uredio funkcionisanje crkve. Pobožni ljudi treba da služe u vođstvu, dok žene služe u ključno važnim ulogama koje ih podržavaju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Mogu li žene služiti kao vođe u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries