settings icon
share icon
Pitanje

Da li žene treba da šute u crkvi?

Odgovor


Prva Korinćanima 14:33-35 tvrdi: "Jer Bog nije Bog nesloge, nego mira. Tako je u svima crkvama svetih. Žene neka šute na sastancima, jer se njima ne dopušta da govore, nego da budu pokorne, kao što i zakon govori. Ako li hoće ćemu da se nauče, kod kuće muževe svoje neka pitaju, jer je loše ženi da govori na sastanku". Na prvi pogled, ovo djeluje kao apsolutna zapovijed, da ženama ni u jednom slučaju nije dozvoljeno da govore u crkvi. Međutim, ranije u istoj poslanici (1. Korinćanima 11:5) Pavle spominje molitvu i prorokovanje žena kao dozvoljene, a znamo da bi starije žene trebalo da uče mlađe (Titu 2:4). Stoga, 1. Korinćanima 14:33–35 ne može biti apsolutna zapovijed, da žene moraju uvijek šutati u crkvi.

Pitanje 1. Korinćanima 14 i većine ove poslanice je red i struktura crkve. Korintska crkva je bila poznata po neredu i nedostatku poretka u zajednici (33. stih). Zanimljivo je da se u ovoj knjizi ne spominju vođe ni pastori, a proroci koji su bili tamo nisu preuzimali kontrolu (vidi stihove 29, 32, 37). Svi su se na službi izražavali kako su htjeli, kad god su to htjeli. Posljedica toga je bila da oni sa darovima jezika govorili u isto vrijeme, oni sa otkrivenjem od Boga su ga izvikivali na sve načine, a niko se nije brinuo za to da se protumači rečeno, čak i ako bi se to moglo čuti usred te buke. Sastanci bi se brzo pretvorili u nered.

Jedan dio te konfuzije u korintskoj crkvi je bio taj da su žene govorile u jezicima i prorokovale; one bi preuzele vođstvo na službama, umjesto da budu pokorne autoritetima Crkve (vidi 1. Timoteju 2:11–15). Izleda da su neke od njih također remetile red postavljajući pitanja tokom već haotičnih službi. Božija uputstva koja je Pavle iznio su da bi žene trebalo da "šute na sastancima" (1. Korinćanima 14:34); uži kontekst je prorokovanje (stihovi 29–33) a širi bi uključivao govorenje u jezicima (stihovi 27–28). Ovo pravilo je bilo postavljeno za "sve crkve svetih" (33. stih), ne samo crkvu u Korintu. Ako neko zaista ima dar proroštva, on ili ona bi prepoznali autoritet apostola Pavla, vezano za ovu temu (stihovi 36–38).

Zapovijed u 1. Korinćanima 14:34 ne znači da žene u potpunosti moraju da šute u crkvi sve vrijeme. To samo kaže da one ne bi trebalo da učestvuju u prorokovanju ili govorenju u jezicima, ili tumačenju istih na glavnoj službi. Ovo su službe naučavanja i prema tome, autoritativne; takve uloge su namijenjene muškarcima (vidi 1. Timoteju 2:11–12).

Žene mogu da imaju mnogo uloga u crkvi i one su "suradnici" u službi (Filipljanima 4:3). Jedino ograničenje je da one ne bi trebalo da preuzmu ulogu duhovog autoriteta nad odraslim čovjekom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li žene treba da šute u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries