settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o tome da žena ima posao van svoje kuće?

Odgovor


Da li žena treba da radi van kuće ili ne, pitanje je sa kojim se suočavaju mnogi parovi i porodice. Biblija ipak daje uputstva vezano za ulogu žene. U Titu 2:4-5, Pavle nam daje sljedeće instrukcije o tome kako bi starije žene trebalo da poučavaju mlade udate žene: “Neka mudro upućuju mlade žene da ljube svoje muževe i svoju djecu. Neka budu razborite, čiste, dobre kućanice, blage, pokorne svojim muževima, da se ne pogrđuje Božja riječ!” U ovom odlomku, Biblija jasno kaže da kad postoje i djeca, tu leži fokus odgovornosti mlade žene. Starije žene treba da poučavaju mlađe i da žive način života koji proslavlja Boga. Imajući ove odgovornosti na umu, vrijeme starije žene može biti provedeno u Božijem vođstvu i po njenoj slobodi odlučivanja.

Izreke 31 govore o “vrsnoj ženi”. Počinjući stihom 11, pisac uzdiže ovakvu ženu kao onu koja čini sve što je u njenoj moći da brine za svoju porodicu. Ona naporno radi kako bi održavala svoju kuću i porodicu u redu. Stihovi 16, 18, 24 i 25 pokazuju da je ona tako marljiva, da vodi i privatni biznis koji obezbjeđuje dodatni priliv novca za njenu porodicu. Važna je njena motivacija jer je njen posao sredstvo a ne cilj sam po sebi. Ona se time brine o svojoj porodici, a ne o svojoj karijeri, niti se time takmiči sa svojim komšijama. Njeno zaposlenje je na drugom mjestu, od onoga za šta je prvobitno pozvana – da bude podrška svom mužu, djeci i da se brine o svom domu.

Biblija nigdje ne zabranjuje da žena radi van kuće. Međutim, ona poučava o tome šta bi trebalo da su prioriteti. Ako njen posao prouzrokuje to da ona zanemaruje svoju djecu i muža, tada je pogrešno za ženu da radi. Ako žena koja je kršćanka može da radi van kuće a i dalje obezbjeđuje okruženje u kojem se osjete ljubav i brižnost, onda je savršeno prihvatljivo da ona ima posao. Sa ovim principima na umu, postoji sloboda u Kristu. Ne treba osuđivati ženu koja ima posao, niti bi ženu koja se skoncentrisala na domaćinstvo trebalo tretirati sa omalovažavanjem.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o tome da žena ima posao van svoje kuće?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries