settings icon
share icon
Pitanje

Da li žena treba da se podloži svom mužu?

Odgovor


Podčinjavanje je veoma važna stvar kad se radi o braku. Čak i prije nego što se grijeh pojavio na svijetu, postojao je princip upravljanja (1. Timoteju 2:13). Adam je stvoren prvi, a Eva je stvorena da bude njegova „pomoć“ (Postanak 2:18-20). U isto vrijeme, dok još nije postojao grijeh, nije postojao autoritet koji bi čovjek trebalo da sluša, osim Božijeg. Kad Adam i Eva nisu poslušali Boga, grijeh je ušao u svijet i bio je potreban još neki vid autoriteta. Zbog toga, Bog ga je ustanovio, kako bi primijenio zakone zamlje i obezbijdio nam zaštitu koja nam je potrebna. Prvo, treba da se pokorimo Bogu, što je jedini način na koji ga možemo istinski poslušati (Jakov 1:21; 4:7). U 1. Korinćanima 11:3 nalazimo da muž treba da se pokorava Kristu, kao što se Krist pokorio Bogu. Zatim stih kaže da bi žena trebalo da slijedi njegov primjer i pokori se mužu.

Podčinjenost je prirodna reakcija na vodjstvo koje pokazuje ljubav. Kad muž voli ženu kao što Krist voli crkvu (Efežani 5:25-33), onda to dolazi prirodno sa njene strane. Grčka riječ koja se prevodi kao „pokoriti se“, hupotasso, je nesvršenog glagolskog oblika. To znači da, pokoriti se Bogu, vladi, ili mužu, nije svršena radnja. To je stav koji traje, koji postaje uzorak ponašanja. Pokoravanje o kome se govori u Efežanima 5 nije podčinjavajući odnos jednog vjernika sebičnoj, dominirajućoj osobi. Biblijsko pokoravanje je kreirano da bude uzajamno između dva Duhom ispunjena vjernika, koji se međusobno prepuštaju jedno drugom i Bogu. Pokoravanje je dvosmjerna ulica. To je mjesto poštovanja i potpunosti. Kad je žena voljena kao što je crkva voljena od strane Krista, nije teško pokoriti se. Efežani 5:24 kažu; „Štoviše, kao što je Crkva pokorna Kristu, tako neka budu i žene u svemu svojim muževima!“ Ovaj stih govori da žena treba da se pokori mužu u svemu što je pravedno i po zakonu. Zbog toga, ona nije dužna da, u ime podložnosti, posluša nešto što je protiv zakona i Boga.

Matthew Henry je napisao: „Žena je stvorena od Adamovog rebra. Ona nije stvorena od njegove glave, da vlada nad njim, niti od njegovih nogu, da je on gazi, nego od jedne njegove strane, da bude jednaka njemu, pod njegovim naručjem, da bude zaštićena i blizu njegovog srca, da bude voljena“. Vjernici treba da da se pokoravaju jedan drugom iz poštovanja prema Kristu (Efežanima 5:21). U kontekstu, sve u Efežanima 5:19-33 je rezultat ispunjenja Duhom. Vjernici koji su ispunjeni Duhom su puni slavljenja (5:19), zahvalni (5:20) i pokorni (5:21). Pavle zatim prati tu svoju misao života ispunjenog Duhom i primjenjuje to na muževe i žene u stihovima 22-33. Žena bi trebalo da se pokorava svom mužu, ne zato što su žene inferiornije, nego zato što je Bog dizajnirao da na takav način Bračni odnos funkcioniše. Pokoravanje ne znači da je žena „otirač“ svom mužu. Ustvari, uz pomoć Duha Svetog, ona se pokorava mužu, a on požrtvovano voli svoju ženu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li žena treba da se podloži svom mužu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries