settings icon
share icon
Pitanje

Mogu li žene služiti kao đakoni u crkvi?

Odgovor


Pismo ne govori u potpunosti jasno o tome da li žene mogu služiti kao đakoni. Tvrdnja da "poslužitelji treba da su pošteni" (1. Timoteju 3:8) i uslov da su "muževi jedne žene" (1. Timoteju 3:12) izgleda kao da onemogućuju da žene budu u toj službi. Međutim, neko tumači 1. Timoteju 3:11 na taj način da se taj stih odnosi na žene đakone, jer grčka riječ, koja je prevedena kao "žene-supruge", može također da se prevede kao "žene, ženski rod". Pavle vjerovatno ovdje ne govori o ženama đakona, nego o ženama koje služe kao đakoni. Korištenje riječi "tako i" kao i na početku 8. stiha nagovještava treću grupu vođa, kao dodatak starješinama i đakonima. Također, Pavle ne navodi nikakve zahtjeve za žene starješina kada daje glavne crte za kvalifikaciju vođstva. Zašto bi onda naveo kvalifikacije za žene đakona? Ako je bilo važno da se žene vođa ponašaju na određen način, logično je zaključiti da bi više – ili barem u jednakoj mjeri – brinuo za žene starješina, pošto su oni na istaknutijem položaju u crkvi. Ali on za njih ne navodi nikakve zahtjeve.

Pavle koristi istu riječ u Rimljanima 16:1, što se odnosi na Febu, kao i u 1. Timoteju 3:12. Ipak, nije jasno da li on kaže da je ona đakon, ili samo služitelj. U ranoj crkvi, žene su služile bolesnim vjernicima, siromašnima, strancima i onima koji su u zatvoru. Poučavale su žene i djecu (Titu 2:3-5). Feba možda nije imala zvanično imenovanje "đakona", ali je Pavle imao dovoljno dobro mišljenje o njoj da joj povjeri veliku odgovornost dostavljanja njegove poslanice crkvi u Rimu (Rimljanima 16:1-2). Jasno je da je nije vidio kao potčinjeniju ili manje sposobnu, nego kao osobu od povjerenja i vrijednog člana tijela Kristovog.

Pismo ne podržava mnogo zamisli o ženama đakonima, ali ih ni ne diskvalifikuje. Neke crkve imaju uspostavljene službe đakonica, ali većina njih ih na neki način odvaja od službe muškaraca đakona. Ako neka crkva ima uspostavljen položaj đakonica, onda bi crkveno vođstvo trebalo da se pobrine da su one podređene autoritetu crkvene strukture i, na kraju, našem vrhovnom autoritetu, Isusu Kristu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Mogu li žene služiti kao đakoni u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries