settings icon
share icon
Pitanje

Da li je pogrešno željeti da se umre?

Odgovor


Mnogi ljudi koji pate od smrtnih bolesti, bolnih stanja ili jakih tuga i emotivnog bola, se pitaju da li mogu da zamole Boga da im uzme život. Da li je to oblik samoubistva? Da li će nas Bog uzeti u nebo ako se molimo da umremo? Pitanje koje se također nameće je da li je takva molitva grešna.

Željeti da se prekine patnja, bilo da je emotivna ili fizička, je sasvim ljudsko stanje. Čak se i Gospod Isus Krist molio: “Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš” (Matej 26:39). To je progovarala Isusova čovječija priroda. On je znao šta ga čeka na križu, ali zapazimo da se podložio Božijoj volji. On se u svim stvarima potčinjavao volji Oca (Ivan 5:30). U Vrtu je potvrdio da postoji vrijeme kada je neophodno da se pati, a On je to voljno činio jer je to bila Očeva volja.

Kao vjernici treba uvijek da se molimo: “Neka bude tvoja volja”. Niko od nas neće umrijeti prije nego što dođe naše vrijeme za to. David potvrđuje istinu da je Bog isplanirao sve naše dane i da ih ništa neće skratiti van Božije volje: “...u knjizi su tvojoj zabilježeni svi dani, što su bili unaprijed određeni, kad ih još nije bilo ni jednoga”. (Psalam 139:16). Umjesto da se molimo da umremo, bolje je moliti se za Božiju snagu i milost da se ostane čvrst, kakva god patnja da se podnosi, i da se vjeruje Njemu u vezi sa određivanjem vremena i detalja našeg odlaska.

Patnja je teška, a nekad je najteži dio shvatiti zašto. To je ponižavajuće, a mi ne volimo da budemo poniženi ili slabi i ovisni o drugima. Ali kada pitamo: “Zašto ja, Bože?”, odgovor može da bue “Zašto ne ti?” Kada nanovorođeni kršćani pate na ovoj zemlji, Bog ima svrhu u tome. Njegovi planovi i svrha su savršeni i sveti, baš kao što je i On savršen i svet. Psalmista nam kaže: “Savršeni su puti Gospodnji” (Psalam 18:30). Ako su Božiji putevi savršeni, onda možemo vjerovati da je, šta god da On radi – i šta god da On dopusti – također savršeno. To nam možda ne djeluje moguće, ali naše misli nisu Njegove misli, kao što nas On podsjeća u Izaiji 55:8-9.

Apostol Pavle je trpio “trn u tijelu” – neku bol koja nije opisana u Bibliji – i molio je Gospoda tri puta da ga otkloni. Ali Bog, koji je mogao da mu olakša tu patnju u momentu, je izabrao da to ne uradi. Podsjetio je Pavla da taj “trn” treba da ga čuva od ponosa i toga da se “zbog uzvišenosti objava (koje su mu dane) ne bi uzoholio”. Ali Bog ga nije ostavio bespomoćnim, da pati sam. Uvjerio ga je da je milost koja mu je dana “dovoljna” i da će se On proslaviti Pavlovim oslanjanjem na Njegovu silu da ga održi. Pavlov odgovor na ovu istinu je to da je bio radostan radi svoje slabosti i trpljenja, jer se u njima Bog proslavlja, kada se pokazuje čudo Njegove sile i snage (2. Korinćanima 12:7-10). Stoga, umjesto da tražimo da smrću izbjegnemo patnju bilo koje vrste, trebalo bi da ovisimo o Bogu i odmaramo u Njemu. Njegova svrha u patnji će mu uvijek donijeti slavu, a naš blagoslov će obilovati.

Kada smo pod jakim pritiskom trpljenja, nekad se osjećamo kao da jednostavno ne možemo više. Ali Bog nas podsjeća da nema te patnje ni nevolje koja dođe na vjernika, da ih neko već ranije nije prošao. Drugi vjernici su trpili bol koji se ne bi mogao ublažiti savremenom medicinom. Neki su prošli progonstva i strašne smrti od ruku onih koji mrze Boga. Neki, opet, su bili usamljeni i odbačeni; neki su bili zatvoreni radi svog svjedočanstva. Tako, sigurno nismo sami. Ali Bog je uvijek vjeran i On neće dopustiti da patimo ili da budemo kušani iznad onoga što možemo da izdržimo, i također će dati izlaz, tako da možemo da podnesemo pritisak (1. Korinćanima 10:13).

Napokon, odgovor na pitanje da li je zapravo grešno moliti se da se umre je: “A sve, što ne biva po vjeri, jest grijeh” (Rimljanima 14:23). Drugim riječima, ako naš unutrašnji čovjek kaže da je nešto grijeh, onda to i jeste, za nas. Pismo također kaže i: “Jer tko zna dobro činiti i ne čini, grijeh mu je” (Jakov 4:17). Postoji samo jedan grijeh koji nas drži van neba, a to je grijeh odbijanja Gospoda Isusa Krista kao Spasitelja. Ipak, moliva da nam Bog dopusti da umremo može biti grijeh jer se time pokazuje nedostatak vjere. Bolja molitva bi bila: “Bože, ti si obećao da ćeš me održati u bilo kojoj nevolji. Molim te da mi olakšaš patnju ili da mi daš izlaz iz nje. Ali u svim stvarima, neka ne bude moja, nego tvoja volja. Amen”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je pogrešno željeti da se umre?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries