settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači žalostiti / gasiti Duha Svetog?

Odgovor


Kad se riječ „gasiti“ koristi u Pismu, ona govori osuzbijanju vatre. Kada vernici stave štit vjere, kao dio njihovog oružja od Boga (Efežanima 6:16), oni gase silu usijanih sotonskih stijela. Krist je opisao pakao kao mjesto gdje se vatra ne gasi (Marko 9:44, 46, 48). Također, Sveti Duh je vatra koja prebiva u svakom vjerniku. On želi da se iskaže u našim postupcima i stavovima. Kada vjernici ne dozvoljavaju Duhu da se vidi u djelima, kada radimo ono za šta znamo da je pogrešno, mi potiskujemo ili gasimo Duha. Ne dozvoljavamo mu da se otkrije na način na koji On to želi.

Kako bismo razumjeli šta znači žalostiti Duha, moramo prvo da razumijemo da ovo ukazuje na to da Duh Sveti ima ličnost. Samo osoba može biti ožalošćena; stoga Duh mora biti božanska osoba, kako bi imala ovu emociju. Jednom kad to shvatimo, moći ćemo bolje da razumijemo kako je On ožalošćen, većinom zbog toga što smo mi također ožalošćeni. Efežanima 4:30 nam kaže da ne žalostimo Duha. Žalostimo ga kada živimo kao pogani (4:17-19), kad lažemo (4:25), ljutimo se (4:26-27), krademo (4:28), kunemo (4:29), kad smo ogorčeni (4:31), neopraštanjem (4:32) i seksualnim nemoralom (5:3-5). Žalostiti Duha znači ponašati se grešno, bez obzira na to da li se radi o mislima ili djelima.

I gašenje i žalošćenje Duha su slični u svom djelovanju. Oboje sprečavaju pobožan način života. I jedno i drugo se dešava kada vjernik zgriješi protiv Boga i slijedi svoje svjetovne želje. Jedini ispravan put koji treba slijediti je put koji vodi vjernika bliže Bogu i čistoti, i što dalje od svijeta i grijeha. Baš kao što mi ne volimo da budemo ožalošćeni i baš kao što ne želimo da suzbijamo ono što je dobro – tako mi ne bi trebalo da žalostimo ili gasimo Duha Svetog, odbijajući da slijedimo Njegovo vođstvo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači žalostiti / gasiti Duha Svetog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries