settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Adamov i Evin grijeh zaista bio u tome što su pojeli dio zabranjenog voća?

Odgovor


Izraz "zabranjeno voće" se odnosi na priču o Adamu i Evi u Edenskom vrtu. Njima je Bog bio zabranio da jedu plod od drveta spoznanja dobra i zla (Postanak 2:9, 3:2). Biblija ništa ne kaže o vrsti ploda. Tradicija kaže da je to bila jabuka, ali je nemoguće znati sa sigurnošću koji je to plod bio. U tekstu iz Postanka vidimo da je da je to bukvalno bilo drvo i da je bukvalno postojao plod.

Ključni element u ovom odlomku nije sam plod, nego zabrana da se on jede. Bog je Adamu i Evi zabranio samo jednu stvar u svojim uputama. Da li je stvarno postojalo neko duhovno svojstvo ploda zaista nije značajno. Grijeh je bio u neposlušnosti Božijoj zapovijedi. Time što su pojeli taj plod (djelo neposlušnosti), Adam i Eva su dobili lično spoznanje o zlu. Već su znali dobro, ali sada su imali suprotno iskustvo zla neposlušnosti, kao i krivice i sramote koji su došli s tim. Sotonina laž je bila u tome da će ih poznanje dobra i zla učiniti da budu kao bogovi (Postanak 3:5). U stvarnosti, oni su već bili stvoreni na Božiju sliku i imali su blagoslov zadovoljstva koje je u Njemu.

Lekcija za nas danas je da kada Bog nešto zabrani, to je za naše lično dobro. To što ga ne poslušamo, idemo sopstvenim putem, ili odlučujemo sami o tome šta je za nas dobro a šta ne, će uvijek voditi u nevolju. Naš nebeski Otac koji nas je stvorio zna šta je najbolje za nas i kad On nešto zabrani, treba da ga poslušamo. Kada izaberemo da slušamo sopstvenu, umjesto Njegove svete i savršene volje, stvari nikad ne idu dobro po nas. Adam i Eva su doživjeli to tužno otkriće nakon što su jeli zabranjeni plod, a čovječanstvo još od tada trpi posljedice njihove odluke (Rimljanima 5:12).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Adamov i Evin grijeh zaista bio u tome što su pojeli dio zabranjenog voća?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries