settings icon
share icon
Pitanje

Da li treba da volimo grešnika a da mrzimo grijeh?

Odgovor


Mnogi kršćani koriste kliše “voli grešnika a mrzi grijeh”. Međutim, moramo priznati da je za nas, kao nesavršena bića, to određeni izazov. Razlika između Božije i naše ljubavi i mržnje je ogromna. Čak i kao kršćani, i dalje smo nesavršeni po pitanju naše ljudskosti i ne možemo voljeti savršeno, niti možemo savršeno mrziti (drugim riječima, bez zlobe). Ali Bog može ovo oboje na savršen način, pošto je on Bog. On može da mrzi a da nema nikakvu grešnu namjeru. Stoga on može da mrzi grijeh i grešnika na savršeno svet način a da i dalje bude voljan da u ljubavi oprosti u momentu kad se taj grešnik pokaje i povjeruje (Malahija 1:3; Otkrivenje 2:6; 2. Petrova 3:9).

Biblija jasno uči da je Bog ljubav. Prva Ivanova 4:8-9 kaže: “Koji ne ljubi, ne poznaje Boga, jer je Bog ljubav. Po tom se pokaza Božja ljubav prema nama: što Bog svoga Sina jedinorođenoga posla na svijet, da živimo po njemu.“ Misteriozna ali istinita činjenica je da Bog može u isto vrijeme i savršeno voljeti i mrziti neku osobu. To znači da On voli tu osobu kao nekoga koga je stvorio i koga može da otkupi, a da je u isto vrijeme mrzi radi nevjere i grešnog načina života. Mi, kao nesavršena ljudska bića, to ne možemo; stoga treba da se podsjećamo da “volimo grešnika a mrzimo grijeh”.

Kako to u praksi funkcioniše? Mi mrzimo grijeh time što odbijamo da učestvujemo u njemu i osuđujući ga kad ga prepoznamo. Grijeh treba da se mrzi, ne treba ga uzimati olako i nalaziti izgovore za njega. Volimo grešnike na taj način što ćemo biti vjerni u tome da im svjedočimo o oproštenju koje je dostupno kroz Isusa Krista. Pravi čin ljubavi je ophoditi se prema nekome sa poštovanjem i ljubazno čak i ako on/ona zna da mi ne odobravamo njegov/njen način života i/ili izbore. Voljeti ne znači pustiti osobu da ostane zaglavljena u grijehu. Ako nekome kažemo da je u grijehu, to ne znači da ga mrzimo. Ustvari, istina je upravo suprotna. Mi volimo grešnika tako što ćemo govoriti istinu u ljubavi. Mrzimo grijeh odbijajući da ga prihvatamo, ignorišemo ili opravdavamo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li treba da volimo grešnika a da mrzimo grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries