settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da naučim da vjerujem u Boga?

Odgovor


Ne možemo vjerovati nekome koga ne znamo, a to je tajna učenja kako vjerovati u Boga. Kada neko kaže "Vjeruj mi", imamo jednu od dvije reakcije. Možemo reći: "Dobro, vjerovaću ti", ili: "Zašto bih?" Kada se radi o Bogu, vjerovati u Njega prirodno slijedi kada shvatimo zašto bismo.

Glavni razlog zašto bismo vjerovali Bogu je taj da je On vrijedan toga. Za razliku od ljudi, On nikada ne laže i nikada ne zakaže u ispunjenju svojih obećanja. "Nije Bog kao čovjek, da laže, nije kao sin čovječji da se kaje. On zar da rekne i da ne učini? Zar da obeća i ne izvrši?" (Brojevi 23:19; Psalam 89:34) Za razliku od ljudi, on ima silu da učini sve što planira i da postigne svrhu koju želi. Izaija 14:24 nam kaže: "Gospod nad vojskama zakleo se je ovako govoreći: "Zaista, kako sam smislio, tako se zbiva; kako sam zasnovao, tako se svršava". Osim toga, Njegovi planovi su savršeni, sveti i pravedni, i On čini da sve ide na dobro onima koji ga ljube i koji su pozvani po Njegovoj odluci (Rimljanima 8:28). Ako mi nastojimo da upoznamo Boga kroz Njegovu Riječ, vidjećemo da je On vrijedan naše vjere, a ona će dnevno da raste. Znati ga je vjerovati mu.

Možemo da naučimo da vjerujemo Bogu dok gledamo kako je dokazao da je pouzdan u našim i u životima drugih. U 1. Kraljevima 8:56 čitamo: ""Blagoslovljen neka je Gospod, koji je svojemu narodu Izraelu pribavio mir posve onako, kao što je obećao. Nije ostalo neispunjeno ni jedno jedino od svih sjajnih obećanja, što ih je dao preko svojega sluge Mojsija". Svi mogu da vide zapis o Božijim obećanjima koji je u Njegovoj Riječi, kao i zapis o njihovom ispunjenju. Historijski dokumenti potvrđuju ove događaje i govore o Njegovoj vjernosti Njegovom narodu. Svaki kršćanin može da da lično svjedočanstvo o Božijoj vjernosti, kada gleda Njegovo djelo u svom životu, ispunjenje Njegovih obećanja da će spasiti naše duše i upotrijebiti nas za svoju svrhu (Efežanima 2:8-10), kao i da će nas utješiti mirom koji prevazilazi svaki um, dok trčimo trku koju je odredio za nas (Filipljanima 4:6-7; Hebrejima 12:1). Što više doživljavamo Njegovu milost, vjernost i dobrotu, više mu vjerujemo (Psalam 100:5; Izaija 25:1).

Treći razlog da vjerujemo Bogu je taj što zaista nemamo drugu razumnu alternativu. Da li treba da vjerujemo u sebe ili u druge, grešne, nepredvidive, nepouzdane ljude, koji imaju ograničenu mudrost i koji često prave loše izbore i donose loše odluke, poljuljani emocijama? Ili vjerujemo u Boga koji ima svu mudrost, svo znanje, svu moć, koji je blagotvoran, milostiv, koji nas voli i ima dobre namjere prema nama? Izbor bi trebalo da je očigledan, ali mi mu ne vjerujemo jer ga ne poznajemo. Kako je već navedeno, ne možemo se nadati da ćemo vjerovati nekome ko nam je u osnovi stranac, ali to se lako da ispraviti. Bog nije učinio teškim da ga se pronađe ili upozna. Sve što treba da znamo o Bogu, On nam je milostivo učinio dostupnim u Bibliji, Njegovoj svetoj Riječi Njegovom narodu. Znati Boga je vjerovati mu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da naučim da vjerujem u Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries