settings icon
share icon
Pitanje

Da li su vjera u Boga i nauka kontradiktorne?


Nauka je definisana kao „obzervacija, identifikacija, opis, eksperimentalno istraživanje i teoretičko objašnjenje fenomena.“ Nauka je metod koji ljudski rod može iskoristiti kako bi dobio bolju spoznaju prirodnog univerzuma. Ona je potraga za znanjem kroz posmatranje. Napredak u nauci demonstrira koliki je obim ljudske logike i mašte. Kako god, kršćansko vjerovanje u nauku nikad ne bi trebalo da bude jednako našoj vjeri u Boga. Kršćanin može imati vjeru u Boga i poštovanje za nauku, dokle god ne zaboravimo koje je od to dvoje savršeno, a koje nije.

Naše vjerovanje u Boga je vjerovanje u vjeru. Mi imamo vjeru u Njegovog Sina za spasenje, vjeru u Njegovu Riječ za instrukciju i vjeru u Njegovog Duha Svetog za vodjstvo. Naša vjera u Boga bi trebalo da bude apsolutna, jer kad je stavimo u Njega, mi zavisimo od savršenog, svemogućeg, sveznajućeg Stvoritelja. Naše vjerovanje u nauku bi trebalo da bude intelektualno i ništa više. Možemo računati na nju da učini velike stvari, ali također možemo računati na to da ona može da napravi i greške. Ako stavimo našu vjeru u nauku, ovisimo o nesavršenom, grešnom, ograničeno moralnom čovjeku. Nauka kroz historiju je pravila greške po pitanju mnogih stvari, kao što je oblik planete, vakcina, transfuzija krvi, čak i reprodukcija. Bog nikad ne griješi.

Istine se ne treba bojati, tako da ne postoji ni jedan razlog za Kršćanina da se boji nauke. Učiti više o načinima na koje je Bog konstruisao naš univerzum pomaže cijelom čovječanstvu da cijeni čudo stvaranja. Proširivanje našeg znanja nam pomaže da se borimo sa bolešću, neznanjem i pogrešnim shvatanjem. Kako god, opasno je kada se naučnici drže svoje vjere u ljudsku logiku više nego vjere u našeg Stvoritelja. Ove osobe se ne razlikuju od bilo koga ko je predat religiji; oni biraju vjeru u čovjeka i naći će činjenice da odbrane tu vjeru.

Ipak, i najracionalniji naučnici, čak i oni koji odbijaju da vjeruju u Boga, priznaju nepotpunost u našem razumijevanju univerzuma. Oni će priznati da ni Bog ni Biblija ne mogu biti dokazani i opovrgnuti naukom, kao što ni mnoge od njihovih omiljenih teorija ne mogu biti dokazane niti opovrgnute. Nauka bi trebalo da bude neutralna disciplina koja samo traži istinu, a ne potvrđivanje svoje teorije.

Nauka uglavnom podržava postojanje i djelo Božije. Psalam 19:1 kaže: „Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.“ Dok moderna nauka otkriva više o univerzumu, mi nalazimo više dokaza o stvorenju. Veličanstvena kompleksnost i umnožavanje DNK, složeni i povezani zakoni fizike i apsolutna harmonija uslova i hemije na zemlji, služe da podrže biblijsku poruku. Kršćanin bi trebalo da podrži nauku koja traži istinu, ali da odbije „propovjednike nauke“ koji stavljaju ljudsko znanje iznad Boga.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li su vjera u Boga i nauka kontradiktorne?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries