settings icon
share icon
Pitanje

Može li/treba li kršćanin koji nije imao seksualni odnos da oženi nekoga ko nije djevica?

Odgovor


Idealna situacija za kršćanski brak je, naravno, kada su oboje nevini u seksualnom smislu, nakon što shvataju da je brak jedino mjesto u Božijim očima za seksualni odnos. Ali mi ne živimo u idealnom svijetu. Mnogo puta neko ko je vaspitan u pobožnom domu i ko je spašen u djetinjstvu želi da se vjenča nekim ko je spašen u dvadesetim ili tridesetim i ko donosi u taj kršćanski brak prošlost koja je življena po svjetskim standardima. I dok Bog, kada mu dođemo u pokajanju i vjeri u Krista (Psalam 103:12), baca naše grijehe daleko od nas, kao što je istok daleko od zapada, ljudi se dugo sjećaju nečega i zaboraviti nečiju prošlost možda nije lako. Nesposobnost da se oproste i zaborave greške iz prošlosti jednog od bračnih partnera će definitivno negativno uticati na brak.

Prije ulaska u brak sa nekim ko ima seksualnu prošlost iza sebe, ključno je razumjeti da su nam spasenje i oproštenje grijeha dati po milosti. "Jer ste milošću spašeni po vjeri, i to nije od vas, to je dar Božji, ne od djela, da se tko ne pohvali." (Efežanima 2:8-9) Kada počnemo da razumijemo šta znači da nam je zaista oprošteno, počinjemo da vidimo Božijim očima i koliko On mora da nas voli, i to nam pomaže da oprostimo drugima. Oprostiti znači otpustiti prošlost druge osobe i vidjeti je kao novo stvorenje (2. Korinćanima 5:17). Krist je umro za njene/njegove grijehe i potencijalni partner sada treba da odluči da li može da živi sa sjećanjem na taj grijeh. Ovo je mjesto gdje se doktrina pomjera sa teorije na praksu.

Kada je oproštenje u pitanju, uvijek pomaže da pogledamo u svoju ličnu prošlost iz Božije perspektive. Seksualni grijeh je sigurno bolan Bogu, ali je i laganje, varanje, zle misli, opijanje/pretjerano pušenje, nestrpljivost, ponos i neopraštanje. Ko je među nama bez grijeha i može "da baci prvi kamen"? Prije nego što smo došli Kristu, svi mi smo bili "mrtvi zbog prestupaka i grijeha" i učinjeni smo živima samo po Božijoj milosti (Efežanima 2:1-5). Pitanje je možemo li oprostiti drugima kao što je Krist nama oprostio? Moći to je obilježje istinskog kršćanina. Isus je rekao da ako mi ne oprostimo, ni Bog neće oprostiti nama (Matej 6:14-15). On pod tim nije mislio da je opraštanje drugima način za zadobijanje Njegovog oproštenja, koje dobijamo samo milošću, nego da je srce koje oprašta znak prisutnosti Duha Svetog u istinskom vjerniku. Neopraštanje koje traje je znak tvrdog, neobnovljenog srca.

Prije ulaska u brak sa nekim ko nije djevica, ispravno je dobro razmisliti, moliti se i preispitati. Jakov 1:5 nam kaže da ako tražimo mudrost, Bog će je dati besplatno svima koji ga zamole. Razgovor sa pobožnim pastorom i učestvovanje u crkveno proučavanje Biblije će pomoći u procesu donošenja odluke. Neke crkve imaju odlične predbračne kurseve. Također, iskren i otvoren razgovor sa potencijalnim partnerom o svemu ovome, može da otkrije stvari na koje treba da se ukaže i koje treba da budu oproštene.

Brak je izazov u najboljim okolnostima i zahtijeva puno rada da bi bio uspješan. I jednom i drugom partneru je potrebno, a i zaslužuje to, da bude bezuslovno voljen. Efežani 5 opisuju uloge muža i žene u braku, ali ovaj odlomak počinje najvažnijim principom za oboje: "Pokoravajte se jedan drugome u strahu Kristovu!" (Efežanima 5:21). Voljna žrtva i snaga da se odluči da se bude sluga radi poboljšanja braka su znakovi duhovno zrelog muškarca i žene koji poštuju Boga. Mudar odabir partnera zasnovan na biblijskim kvalitetima je važan, ail je od jednake važnosti naš sopstveni neprekidan duhovni rast i predanje Božijoj volji u našim životima. Čovjek koji želi da bude čovjek kakvim ga Bog želi će biti u stanju da pomogne svojoj ženi da bude žena kakvu Bog želi i, uprkos njihovoj prošlosti, oni će moći da grade svoj brak prema jedinistvu koje poštuje Boga i u kojem oboje uživaju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Može li/treba li kršćanin koji nije imao seksualni odnos da oženi nekoga ko nije djevica?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries