settings icon
share icon
Pitanje

Da li je vječna sigurnost Biblijska?

Odgovor


Kada ljudi upoznaju Krista kao svoga Spasitelja, dovedeni su u odnos sa Bogom koji garantuje njihovu vječnu sigurnost. Juda 24 objavljuje, “Onomu koji vas može očuvati od pada i postaviti neporočne i razdragane pred njegovom slavom.” Božija sila može da sačuva vjernika od pada. To zavisi od njega, ne od nas, da nas postavi pred njegovo slavno prisustvo. Naša vječna sigurnost je rezultat toga da nas Bog čuva, ne toga da mi održavamo svoje sopstveno spasenje.

Gospod Isus Krist proklamuje, “Ja im dajem vječni život. One sigurno neće nigda propasti i nitko ih neće oteti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih, i nitko ih ne može oteti iz ruke Oca moga” (Ivan 10:27c-29). I Isus i Otac nas čvrsto drže u svojoj ruci. Ko bi nas uopšte mogao iščupati iz stiska Oca i Sina?

Efežanima 4:30 nam govore da su vjernici “zapečaćeni za dan otkupljenja.” Ako vjernici nemaju vječnu sigurnost, ne mogu da budu zaista zapečaćeni do dana otkupljenja, nego samo do dana grijeha, otpadništva ili nevjere. Ivan 3:15-16 nam kažu da ko god vjeruje u Isusa Krista “ima život vječni”. Ako je nekome obećan vječni život, a onda uzet od njega, znači da nikada nije ni počeo kao “vječan”. Ako vječna sigurnost nije istinita, obećanja vječnog života u Bibliji bi bila greška.

Najjači argument za vječnu sigurnost je Rimljanima 8:38-39, “Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjoast, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.” Naša vječna sigurnost je zasnovana na Božijoj ljubavi za one koje je otkupio. Ona je kupljena Kristom, obećana od Oca i zapečaćena Duhom Svetim.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je vječna sigurnost Biblijska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries