settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog obećava da nam neće dati više nego što možemo podnijeti?

Odgovor


Prva Korinćanima 10:13 kaže: "Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati". Ovi stihovi nas uče jednom predivnom principu. Ako pripadamo Njemu, Bog neće dopustiti da u naše živote dođe bilo kakva teškoća koju nećemo biti u stanju da izdržimo. Uz svako iskušenje i svaki test koji nam dođu na put, On će nam ostati vjeran; obezbijediće način da podnesmo taj test. Ne moramo da se predamo grijehu. Možemo da poslušamo Boga u svim okolnostima.

Dakle, imamo božansko ohrabrenje u svom kršćanskom hodu. Molitva "Izbavi nas od zla" (Matej 6:13) će biti odgovorena. Međutim, ova obećanja ne znače da se nikada nećemo suočiti sa problemom; naprotiv, Isus je rekao: "U svijetu ćete imati nevolju" (Ivan 16:33a). Ključ je u Njegovim sljedećim riječima: "Ali ne bojte se, jer ja nadvladah svijet" (Ivan 16:33b).

Pavle i njegovi prijatelji su bili krajnje kušani kada su nosili Evanđelje u nova područja. Ovo je njegovo svjedočanstvo: "Bijasmo prekomjerno, preko snage, opterećeni te smo već strepili i za život. Ali u sebi prihvatismo i smrtnu osudu" (2. Korinćanima 1:8–9). Ovo zvuči kao daje Pavle bio kušan više nego što je mogao da podnese – "prekomjerno". Ova činjenica nas vodi do još jedne istine: naša snaga da izdržimo test i kušnju ne dolazi od nas samih; dolazi od Boga. To je upravo ono što je Pavle rekao sljedeće: "da se ne bismo uzdali u same sebe, nego u Boga koji uskrisuje mrtve" (2. Korinćanima 1:9). On nastavlja sa slavljenjem Gospoda za Njegovo oslobođenje (10. stih) i naglaskom na efikasnost molitve crkve (11. stih).

U stanju smo da pobijedimo sve što nam dođe na put, sve što nas iskušava, svaku tragediju koja nas zadesi, u Božijoj sili. Možemo da zadobijemo duhovnu pobjedu u svim stvarima, kroz Krista. Život nije lak. Činjenica je da nam često treba "put izbavljenja". Život je težak, ali možemo da se suočimo s njim sa pouzdanjem u Božija milostiva obećanja.

Mi smo "više nego pobjednici" u Kristu (Rimljanima 8:37). "Jer sve, što je rođeno od Boga, pobjeđuje svijet, i pobjeda koja pobjeđuje svijet, jest vjera naša."(1. Ivanova 5:4) "Pobijediti" nevolje i iskušenja ovog svijeta znači nadjačati ih, kako je i David, Božijom snagom, nadjačao Golijata. Zle spletke i neprijatne okolnosti neće zadobiti pobjedu na kraju. "Teško su me pritiskivali od mladosti moje, ali me nikada ne svladaše." (Psalam 129:2) Naše nevolje služe svrsi, mi imamo oružje Božije i privilegiju molitve, a Bog će se pobrinuti za to da naša iskušenja ne savladaju našu vjeru. Naš položaj kao Njegove djece je siguran; proći ćemo kroz njih netaknuti. "Jer sam uvjeren... (da ništa) ni drugo kakvo stvorenje ne može nas rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu" (Rimljanima 8:38–39).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Bog obećava da nam neće dati više nego što možemo podnijeti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries