settings icon
share icon
Pitanje

Da li je pogrešno imati vezu sa nekim ko je u bliskom rodu?

Odgovor


Odnosi koje je Bog zabranio u Starozavjetnom Zakonu su izlistani u Levitskom zakoniku 18:6-18. U tom odlomku je Izraelcima zapovijeđeno da ne stupaju u brak sa roditeljem, maćehom ili očuhom, unukom (i, razumljivo, bakom ili dedom), bratom ili sestrom, bratom ili sestrom od roditelja (tj. tetkom, ili stricem i strinom), ili polubratom i polusestrom. Brak između rođaka nigdje nije zabranjen u Bibliji.

U vrlo ranim danima čovječanstva postojao je ograničen broj ljudskih bića. Kao rezultat toga, brak između bližih rođaka je često bio neophodan. Tek nakon što je čovječanstvo uveliko poraslo na zemlji, nije više bilo potrebe za vjenčanjima među rođacima. U ranim danima istog, genetski kod čovjeka nije bio iskvaren do obima kakvog je danas. Stoga je bilo bezbjedno da rođaci stupe u brak i imaju djecu. Postojao je mali rizik genetske abnormalnosti za njihove potomke. Jednom kada se ljudska rasa proširila i, radi grijeha, genetski kod čovjeka postao previše iskvaren, Bog je donio zapovijed protiv vjenčanja bliskih rođaka.

Dakle, ne postoji ništa suštinski zlo u vezi sa brakom između bliskih rođaka. Razlog radi kojeg to ne treba da radimo je taj što to nije genetički sigurno. Dalje, najveći broj naroda danas ima stroge zakone protiv vjenčanja bliskih rođaka. Biblija nam zapovijeda da poštujemo zakon naroda u kojem živimo (Rimljanima 13:1-6). Većina zakona smatra da je drugo koljeno dovoljno udaljeno, te da se brak može dopustiti. Bilo koji par koji je u srodstvu a razmišlja o braku bi trebalo da se svesrdno moli da im Bog da mudrost i diskreciju u vezi sa tim da li je to Njegova volja (Jakov 1:5). Par bi također definitivno trebalo da se posavjetuje sa svojim familijama u vezi sa tim.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je pogrešno imati vezu sa nekim ko je u bliskom rodu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries