settings icon
share icon
Pitanje

Šta su Velike nevolje?

Odgovor


Nevolje su budući vremeneski period u kojem će Gospod da ostvari najmanje dva aspekta svog plana: 1) Dovršiće svoju disciplinu nad izraelskim narodom (Daniel 9:24) i 2) osudiće nevjerne, bezbožne stanovnike zemlje (Otkrivenje 6 — 18). Period Nevolja traje sedam godina. To je određeno na osnovu razumijevanja sedamdeset sedmica iz Daniela (Daniel 9:24-27; vidi također članak o Nevoljama). Velike nevolje su druga polovina perioda Nevolja, sa trajanjem od tri i po godine. To se razlikuje od perioda Nevolja, jer će se Zvijer, ili Antikrist, razotkriti, a gnjev Božiji će se uveliko pojačati tokom tog vremena. Prema tome, važno je na ovom mjestu naglasiti da Nevolje i Velike nevolje nisu sinonimi. Unutar eshatologije (proučavanja budućih stvari), Nevolje se odnose na sedmogodišnji period, dok su "Velike nevolje" druga polovina istih.

Sam Krist je koristio izraz "Velike nevolje" kad je upućivao na drugu polovinu Nevolja. U Mateju 24:21, On kaže: "Tada će biti nevolja velika, kakva nije bila od postanja svijeta do sada, niti će biti." U ovom stihu Isus upućuje na događaj iz Mateja 24:15, koji opisuje otkrivanje gnusobe opustošenja, čovjeka također znanog kao Antikrist. Također, Isus u Mateju 24:29-30 tvrdi: "Odmah će po nevolji onih dana... se pokazati znak Sina čovječjega na nebu, i svi će narodi na zemlji proplakati. Ugledat će Sina čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moć i slavom." U ovom odlomku Isus definiše Veliku nevolju (21. stih) kao početak otkrivanja gnusobe opustošenja (15. stih) a koja završava Kristovim drugim dolaskom (30. stih).

Drugi odlomak koji se odnosi na Velike nevolje je Daniel 12:1b, koji kaže: "Bit će vrijeme tjeskobe, kakve nije bilo nikada, otkako je naroda, do onoga vremena". Izgleda da je Isus citirao ovaj stih kada je izgovarao riječi zapisane u Mateju 24:21. Jeremija 30:7 se također odnosi na Velike nevolje: "Jao! Silan je onaj dan, nije bilo takva, vrijeme je nevolje za Jakova. Ipak će se izbaviti iz nje". Izraz "Jakovljeva nevolja" se odnosi na izraelsku naciju, koja će iskusiti progonstvo i prirodne katastrofe kakve se nikada ranije nisu vidjele.

Ako se uzme u obzir podatak koji nam je Krist dao u Mateju 24:15-30, lako je zaključiti da je početak Velikih nevolja vezan za gnusobu opustošenja, djelo Antikrista. U Danielu 9:26-27 nalazimo da će ovaj čovjek napraviti "zavjet" (pakt mira) sa svijetom na sedam godina (jedna "sedmica"; ponovo, vidi također članak o Nevoljama). Na pola tog sedmogodišnjeg perioda – "u sredini sedmice" – rečeno nam je da će ovaj čovjek raskinuti zavjet koji je načinio time što će zabraniti žrtvu i prinos, što se specifično odnosi na njegova djela vezano za budući obnovljen hram. Otkrivenje 13:1-10 daje još više detalja vezano za djela Zvjeri, i jednako važno, potvrđuje dužinu vremena u kojem će ona imati moć. Otkrivenje 13:5 kaže da će ona vladati 42 mjeseca, što je period od tri i po godine, koliko će trajati i Velike nevolje.

Otkrivenje nam daje najviše podataka o Velikim nevoljama. Od 13. poglavlja, gdje se otkriva Zvijer, pa do Kristovog povratka u 19, vidimo sliku Božijeg gnjeva na zemlji radi nevjere i buntovništva (Otkrivenje 16-18). To je također slika toga kako Bog vaspitava i u isto vrijeme štiti svoj narod Izrael (Otkrivenje 14:1-5), dok ne ispuni svoje obećanje da će uspostaviti zemaljsko kraljevstvo (Otkrivenje 20:4-6).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta su Velike nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries