settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o važnosti toga da nasneko drži odgovornim?

Odgovor


Postoji dovoljno iskušenja na svijetu danas, a sotona radi prekovremeno da stvori još više njih. Kad se suočavaju sa takvim kušnjama, mnogi kršćani traže “partnera koji će ih držati odgovornim”, sa kojim će se moliti i sa kojim će podijeliti nošenje tereta koji dolazi sa duhovnom borbom. Dobro je imati brata ili sestru na koje možemo da računamo kada se suočavamo sa iskušenjima. Kralj David je bio sam veče kad ga je sotona kušao da napravi preljub sa Batšebom (2. Samuelova 11). Biblija nam kaže da smo mi u ratu koji nije tjelesan nego duhovan, protiv snaga i duhovnih sila koje nam prijete (Efežanima 6:12).

Znajući da smo u bici protiv sila tame, trebalo bi da želimo svu pomoć koju možemo dobiti, a to može da uključuje da budemo odgovorni drugom vjerniku koji može da nas ohrabri u toj borbi. Pavle nam kaže da moramo da se naoružamo svom silom koju nam Bog daje, kako bismo borili bitku: “Zato uzmite Božju vojnu opremu da biste se mogli oduprijeti u zli dan te ostati uspravni do kraja!” (Efežanima 6:13). Nesumnjivo znamo da će iskušenja doći. Treba da budemo spremni.

Sotona zna naše slabost i zna kad smo ranjivi. On zna kad su bračni partneri u svađi i zna kad oni razmišljaju o tome da bi ih neko drugi možda bolje razumio ili saosjećao s njima. On zna kad je dijete kažnjeno od strane roditelja i kad se možda osjeća prkosno. Zna kad stvari ne idu dobro na poslu i gdje je bar na putu prema kući. Gdje nalazimo pomoć? Mi želimo da uradimo ono što je ispravno u Božijim očima, ali smo slabi. Šta radimo?

Izreke 27:17 kažu: “Željezo se oštri željezom; tako se čovjek oštri na drugome”. Podrška prijatelja je izraz ohrabrenja i moralne potpore. Kad vas je zadnji put prijatelj nazvao samo da vas pita kako ste? Kada ste vi zadnji put nazvali prijatelja i pitali da li mu/joj je potreban razgovor? Ohrabrenje i moralna podrška od strane prijatelja je ponekad onaj sastojak koji nedostaje u borbi koju vojujemo protiv sotone. Biti odgovoran jedan drugome može nadoknaditi taj sastojak.

Pisac Hebrejima to sumira kad kaže: “… i pazimo jedni na druge u poticanju na ljubav i dobra djela. Ne propuštajmo svoj sastanak, kao što neki imaju običaj, nego bodrimo jedni druge tim više što vidite da se približava Dan” (Hebrejima 10:24, 25). Tijelo Kristovo je povezano i mi imamo obavezu jedni prema drugima da se međusobno izgrađujemo. Tako i Jakov implicira tu odgovornost, kad kaže: “Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe, i molite jedni za druge da ozdravite, jer mnogo može ustrajna molitva pravednika” (Jakov 5:16).

Biti odgovoran drugome može biti od pomoći u borbi da pobijedimo grijeh. Osoba kojoj smo odgovorni može biti tu da nas ohrabri, ukori, pouči, raduje se s nama i plače s nama. Svaki kršćanin bi trebalo da ima nekoga takvog, sa kojim može da se moli, priča, kome može da se povjerava i ispovijeda.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o važnosti toga da nasneko drži odgovornim?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries