settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između vanbračnog seksa/bluda i preljuba?

Odgovor


Definicije savremenog rječnika za vanbračni seks/blud ("dobrovoljni spolni odnos između osoba koje nisu u braku jedna sa drugom, što bi uključivalo i preljub") i preljub ("dobrovoljni spolni odnos između osoba koje su u braku sa nekim drugim i, osim svog zakonskog partnera, sa drugom partnerom) su dovoljno jasne, ali nam Biblija daje još veći uvid u Božije viđenje ova dva seksualna grijeha. Oba ova termina se koriste za bukvalni čin, ali se također koriste i figurativno za idolopoklonstvo.

U Starom zavjetu, Mojsijev Zakon i židovski običaji su zabranjivali sve seksualne grijehe. Međutim, hebrejska riječ koja se prevodi kao "blud", u Starom zavjetu se također koristi u kontekstu idolopoklonstva, koje je prozvano i duhovnim kurvarstvom. U 2. Ljetopisa 21:10-14, Bog je udario Jehorama kugom i bolešću jer je vodio narod u idolopoklonstvo. On "navede stanovnike Jerusalema na službu idolsku" (11. stih) i "naveo na blud Judejce i Jerusalemce, kao što je učinio dom Ahabov" (13. stih). Kralj Ahab je bio muž Jezabele, sveštenice lascivnog boga Baala, koji je vodio Izraelce u obožavanje idola na najgrozniji način. U Ezekielu 16, prorok Ezekiel u detalje opisuje historiju okretanja Božijeg naroda od Njega, kako bi "bludničio" sa drugim bogovima. Riječ blud, što znači "idolopoklonstvo", se koristi nebrojeno puta samo u ovom poglavlju. Kako su Izraelci postali poznati među okolnim narodima po njihovoj mudrosti, bogatstvu i moći, što im je bila zamka, kao što je ljepota ženi, njihovi susjedi su im se divili, udvarali i hvalili, tako su uvučeni u idolopokloničku praksu. Riječ blud se koristila u vezi sa paganskim idolopoklonstvim, jer je većina paganskog "slavljenja" uključivala seks u njihovim ritualima. Hramske prostitutke su bile uobičajene u obožavanju Baala i drugih lažnih bogova. Seksualni grijeh svih vrsta ne samo da je bio prihvaćen od strane ovih religija, nego se poticao kao put do većeg blagoslova bogova, posebno u povećanju stada i usjeva.

U Novom zavjetu, blud dolazi od grčke riječi porneia, čije značenje uključuje preljub i incest. Porneia dolazi od druge grčke riječi, čija definicija također uključuje prepuštanje bilo kom obliku nezakonite požude, uključujući homoseksualnost. Ova riječ u Evanđeljima i Poslanicama uvijek upućuje na seksualni grijeh, dok se "blud" u knjizi Otkrivenja uvijek odnosi na idolopoklonstvo. Gospod Isus osuđuje dvije od crkava u Maloj Aziji za upadanje u blud idolopoklonstva (Otkrivenje 2:14, 20) i također upućuje na "veliku bludnicu" zadnjih vremena, koja je idolopoklonička lažna religija "s kojom su blud provodili kraljevi zemlje, i koji stanuju na zemlji, opiše se vinom bluda njezina" (Otkrivenje 17:1-2).

Preljub, sa druge strane, upućuje na seksualni grijeh ljudi u braku, sa nekim ko nije njihov partner, a ta riječ se u Starom zavjetu koristi i bukvalno i figurativno. Hebrejska riječ prevedena kao "preljub" bukvalno znači "slamanje braka". Zanimljivo, Bog opisuje napuštanje od strane Njegovog naroda i njihovo odlaženje drugim bogovima kao preljub. Za židovski narod se gledalo kao na Jahvinu suprugu, tako da, kad su se okrenuli bogovima drugih nacija, poredili su se sa ženom preljubnicom. Stari zavjet često upućuje na izraelsko idolopoklonstvo kao na razuzdanu ženu koja "bludniči idući za" drugim bogovima (Izlazak 34:15-16; Levitski zakonik 17:7; Ezekiel 6:9). Dalje, cijela knjiga Hošee poredi odnos između Boga i Izraela sa brakom tog proroka i njegove bludne žene, Gomere. Njena djela protiv Hošee su bila slika izraelskog grijeha i nevjere, koji je, s vremenom, napustio svog istinskog muža (Jahvu) kako bi počinio duhovni preljub sa drugim bogovima.

U Novom zavjetu, dvije grčke riječi, prevedene kao "preljub" skoro uvijek bukvalno upućuju na seksualni grijeh koji uključuje partnere koji su u braku. Jedini izuzetak se nalazi u pismu crkvi u Tijatiri, koja je bila osuđena za tolerisanje "žene Jezabele, koja govori da je proročica" (Otkrivenje 2:20). Ova žena je vodila crkvu u nemoral i idolopokloničku praksu, a za svakoga ko je bio zaveden njenom lažnom doktrinom se smatralo da je počinio preljub s njom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je razlika između vanbračnog seksa/bluda i preljuba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries