settings icon
share icon
Pitanje

Koje su jake a koje slabe strane viđenja da će se Uznesenje desiti usred Nevolja, također zvanog midtribulacionizam?

Odgovor


Ako govorimo jezikom eshatologije, važno je da zapamtimo da se skoro svi kršćani slažu oko sljedeće tri stvari: 1) Postojaće buduće vrijeme Nevolja, kakve svijet ranije nije vidio, 2) Drugog dolaska Isusa Krista i 3) prelaska vjernika iz smrtnosti u besmrtnost, poznatog kao Uznesenje (Ivan 14:1-3; 1. Korinćanima 15:51-52; 1. Solunjanima 4:16-17). Pitanje je kada će se to Uznesenje desiti u odnosu na Nevolje i Drugi dolazak? Tri glavne teorije vezano za vrijeme Uznesenja su pretribulacionizam (vjerovanje da će se Uznesenje desiti prije nego što Nevolje počnu), midtribulacionizam (vjerovanje da će se Uznesenje desiti u sredini Nevolja) i posttribulacionizam (vjerovanje da će se Uznesenje desiti na kraju Nevolja). Ovaj članak se bavi posebno midrtibulacionističkim gledištem.

Midtribulationizam naučava da će se Uznesenje dogoditi u sredini Nevolja. Tada će se oglasiti sedam truba (Otkrivenje 11:15), crkva će susresti Krista u zraku, a zatim će se na zemlju izliti sedam čaša Božijeg gnjeva (Otkrivenje 15–16) u vremenu znano kao Velike nevolje. Drugim riječima, Uznesenje i Kristov drugi dolazak (da uspostavi svoje kraljevstvo) su odvojeni periodom od tri i po godine. Prema ovom gledištu, crkva prolazi kroz prvu polovinu Nevolja, ali je pošteđena najgorim periodom, koji nastupa sljedeće tri i po godine. Veoma slično midtribulacionizmu je vjerovanje u Uznesenje prije gnjeva, tj. vjerovanje da će se Crkva uzeti u nebo prije nego što "veliki dan gnjeva" dođe (Otkrivenje 6:17).

Kako bi podržali svoje viđenje, midtribulacionisti ukazuju na hronologiju datu u 2. Solunjanima 2:1-3. Redoslijed događaja je sljedeći: 1) otpadništvo, 2) otkrivenje Antikrista i 3) Dan Kristov. Ovaj pogled naučava da se Antikrist neće otkriti kao takav dok se ne desi "gnusoba opustošenja" (Matej 24:15), što nastupa u sredini Nevolja (Daniel 9:27). Također, midtribulacionisti tumače "Dan Kristov" kao Uznesenje; stoga, Crkva neće biti uznesena u nebo dok se Antikrist ne razotkrije.

Još jedno temeljno naučavanje midtribulacionizma je to da je truba iz 1. Korinćanima 15:52 ista ona koja je pomenuta u Otkrivenju 11:15. Truba iz Otkrivenja 11 je krajnja u nizu njih; stoga, to vjerovatno i jeste "zadnja truba" iz 1. Korinćanima. Međutim, ova logika podbacuje u pogledu na ciljeve koje ona ima. Zvuk trube pri Uznesenju je "zvuk trube Božje" (1. Solunjanima 4:16), ali ona iz Otkrivenja 11 je nagovještaj suda. Jedna je poziv milosti za Božije odabranike; druga je izricanje propasti opakih. Dalje, sedma truba u Otkrivenju nije hronološki "zadnja" – Matej 24:31 govori o jednoj koja dolazi nakon nje a koja oglašava početak Kristovog kraljevstva.

Prva Solunjanima 5:9 kaže da Crkva nije određena "za gnjev, nego da imamo spasenje". To izgleda kao da naznačava da vjernici neće iskusiti Nevolje. Međutim, midtribulacionizam tumači "gnjev" kao da se on odnosi na drugi dio Nevolja – specifično, čaše suda. Ograničavanje Riječi na ovaj način izgleda neopravdano, kakogod. Sigurno je da se strašan sud koji dolazi od pečata i truba – uključujući glad, zatrovane rijeke, pomračen mjesec, prolivanje krvi, zemljotrese i nevolje – također može smatrati Božijim gnjevom.

Midtribulacionizam postavlja Uznesenje u Otkrivenje 11, prije početka "Velike nevolje". Postoje dva problema vezana za ovakvo shvatanje hronologije Otkrivenja. Prvo, jedino pojavljivanje izraza "Velike nevolje" u cijeloj knjizi Otkrivenja je u 7:14. Drugo, jedino pominjanje "velikog dana gnjeva" je u Otkrivenju 6:17. Oba ova izraza se spominju prerano u odnosu na midtribulacionističko shvatanje Uznesenja.

I zadnji nedostatak midtribulacionističkog viđenja je zajednički za sve tri teorije: naime, Biblija ne daje određenu vremensku liniju za buduće događaje. Pismo ne naučava izričito jedan pogled nasuprot drugom i radi toga imamo različitost mišljenja o zadnjim vremenima i neke raznolikosti u vezi s tim kako bi trebalo da se usklade proroštva koja su povezana.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje su jake a koje slabe strane viđenja da će se Uznesenje desiti usred Nevolja, također zvanog midtribulacionizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries