settings icon
share icon
Pitanje

Koje su jake a koje slabe strane viđenja da će se Uznesenje desiti prije Nevolja (pretribulacionizam)?

Odgovor


Po eshatologiji, važno je da zapamtimo da se skoro svi kršćani slažu oko sljedeće tri stvari: 1) Dolazi vrijeme velikih nevolja kakve svijet nikad nije vidio, 2) Nakon Nevolja, Krist će se vraiti da uspostavi svoje kraljevstvo na zemlji i 3) Desiće se Uznesenje – prelazak vjernika iz smrtnosti u besmrtnost (Ivan 14:1-3; 1. Korinćanima 15:51-52; 1. Solunjanima 4:16-17). Jedino pitanje je kada će se desiti Uznesenje u odnosu na Nevolje i Drugi Kristov dolazak?

Kroz godine su se izgradile tri glavne teorije vezane za vrijeme Uznesenja: pretribulacionizam (vjerovanje da će se ono desiti prije nego što Nevolje počnus), midtribulacionizam (vjerovanje da će se desiti u sredini Nevolja) i posttribulacionizam (vjerovanje da će se dogoditi na kraju nevolja. Ovaj članak se bavi posebno posttribunalističkim gledištem.

Pretribulacionizam naučava da će se Uznesenje desiti prije nego što Nevolje počnu. Tada će crkva sresti Krista u zraku a zatim će se nedugo nakon toga otkriti Antikrist i počeće Nevolje. Drugim riječima, Uznesenje i Kristov drugi dolazak (da uspostavi svoje kraljevstvo) su odvojeni razdobljem od najmanje sedam godina. Prema ovom gledištu, Crkva nikako ne prolazi kroz Nevolje.

Po Pismu, pretribulacionističko viđenje ima dosta toga što je na njegovoj strani. Na primjer, crkva nije određena za gnjev (1. Solunjanima 1:9-10, 5:9) i vjernici neće biti zatečeni Danom Gospodnjim (1. Solunjanima 5:1-9). Filadelfijskoj crkvi je obećano da će biti sačuvana od "časa kušnje, koji će doći na sav svijet" (Otkrivenje 3:10). Zapazimo da ovo obećanje nije o čuvanju tokom nevolja, nego izbavljenju od časa, što je vremenski period stradanja.

Pretribulacionizam također ima podršku u onome što se ne nalazi u Pismu. Riječ "crkva" se pojavljuje devetnaest puta u prva tri poglavlja Otkrivenja, ali, što je značajno, više se ne koristi do 22. poglavlja. Drugim riječima, u cijelom dugačkom opisu Nevolja u Otkrivenju, riječ crkva je primjetno odsutna. Ustvari, Biblija je nikad ne koristi u nekom poglavlju koje se odnosi na Nevolje.

Pretribulacionizam je jedina teorija koja pravi jasnu razliku između Izraela i Crkve, kao i Božijeg odvojenog plana za oboje. Sedamdeset "sedmica" iz Daniela 9:24 je određeno za njegov narod (Židove) i njegov sveti grad (Jeruzalem). Ovo proroštvo razjašnjava da su sedamdeset sedmica (Nevolje) vrijeme pročišćenja i obnovljenja za Izrael i Jeruzalem, a ne za crkvu.

Također, pretribulacionizam nalazi podršku u historiji. Prema Ivanu 21:22-23, izgleda da je rana crkva gledala na Kristov povratak kao nešto što će biti skoro, kao da bi se moglo desiti svakog momenta. U suprotnom, ne bi opstala glasina da će se Isus vratiti za vrijeme Ivanovog života. Ta skorost, koja nije u skladu sa druge dvije teorije Uznesenja, je ključ pretribulacionizma.

Izgleda da se pretribulacinalističko gledište najviše drži Božijeg karaktera i Njegove želje da izbavi pravedne od suda nad svijetom. Biblijski primjeri Božijeg spasenja uključuju Nou, koji je bio izbavljen od potopa koji je obuhvatio čitav svijet; Lota, koji je bio izbavljen iz Sodome; i Rahabu, koja je izbavljena iz Jerihona (2. Petrova 2:6-9).

Jedna primjetna slaba strana pretribulacionizma je njegov relativno skori razvoj kao crkvene doktrine, koja nije formulisana detaljno sve do početka 19. vijeka. Još jedna od slabosti je da ovaj pogled dijeli povratak Isusa Krista u dvije "faze" – Uznesenje i Drugi dolazak – dok Biblija ne ocrtava jasno nijednu od njih.

Još jedna od poteškoća sa kojom se pretribulacionističko viđenje suočava je činjenica da će očito biti svetih u Nevoljama (Otkrivenje 13:7, 20:9). Pretribulacionisti odgovaraju na ovo pitanje time što razlikuju Starozavjetne svete i svete iz Nevolja, od crkve u Novom zavjetu. Vjernici koji će biti živi u vrijeme Uznesenja će biti sklonjeni pije Nevolja, ali će biti onih koji će doći Kristu tokom njih.

I posljednji nedostatak prettribulacionističkog viđenja je zajednički za sve tri teorije: naime, Biblija ne daje određenu vremensku liniju za buduće događaje. Pismo ne naučava izričito jedan pogled nasuprot drugom i radi toga imamo različitost mišljenja o zadnjim vremenima i neke raznolikosti u vezi s tim kako bi trebalo da se usklade proroštva koja su povezana.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje su jake a koje slabe strane viđenja da će se Uznesenje desiti prije Nevolja (pretribulacionizam)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries