settings icon
share icon
Pitanje

Kada će se desiti uznesenje u odnosu na vrijeme nevolje?

Odgovor


Vrijeme uznesenja crkve u odnosu na vrijeme nevolje je jedno od najkontraverznijih pitanja u crkvi danas. Tri glavna pogleda su prije-nevolje (uznesenje se dešava prije nevolje), u sred-nevolje (Uznesenje se dešava na polovini vremena nevolje) i poslije-nevolje (uznesenje se dešava na kraju vremena nevolje). Četvrti pogled, poznat kao prije-gnjeva, je mala modifikacija pogleda u sred-nevolje.

Prvo, važno je da shvatimo svrhu nevolje. Prema Danijelu 9:24-27, postoji sedamdeset “sedmica” (sedam godina) koje tek treba da dođu. Danijelovo cijelo proroštvo u vezi sa sedamdeset nedelja (Danijel 9:20-27) govori o Izraelskoj naciji. To je jedan vremenski period u kome Bog posebno usredsređuje svoju pažnju na Izrael. Sedamdeset sedmica, doba nevolje, također mora biti vrijeme u kome Bog posebno radi na Izraelcima. Dok ovo ne ukazuje neophodno na to da crkva ne može također biti prisutna, postavlja se pitanje zašto bi crkva trebalo da bude na zemlji tokom ovog vremena.

Glavni odlomak iz Pisma o uznesenju je u 1. Solunjanima 4:13-18. On tvrdi da će svi živi vjernici, zajedno sa vjernicima koji su umrli, susresti Gospoda Isusa u zraku i biti sa Njim zauvijek. Uznesenje je Božiji način da ukloni svoj narod sa zemlje. Nekoliko stihova kasnije, u 5:9, Pavle kaže: “Jer nas Bog nije odredio za svoju srdžbu, već za postignuće spasenja po našem Gospodinu Isusu Kristu.” Knjiga Otkrivenja, koja se bavi prvenstveno periodom nevolja, je proročka poruka o tome kako će Bog izliti svoj gnjev na zemlju tokom nevolje. Izgleda nedosljedno za Boga da obeća vjernicima da oni neće iskusiti gnjev i onda da ih ostavi na zemlji tokom vremena nevolje. Činjenica da je Bog obećao da će izbaviti Kršćane od gnjeva odmah nakon obećanja da će ukoloniti svoj narod sa zemlje, izgleda da povezuje ova dva događaja jedan sa drugim.

Drugi suštinski pasus o vremenu kada će se dogoditi uznesenje je Otkrivenje 3:10, u kojem Krist obećava da će izbaviti vjernike od “časa kušnje” koji će doći na zemlju. Ovo može da znači dvije stvari: Ili će Krist zaštititi vjernike u sred nevolja, ili će ih izbaviti od nje. Oba su ispravna značenja Grčke riječi koja se prevodi kao “od.” Međutim, bitno je da shvatimo “od” od čega je vjernicima obećano da će biti sačuvani. To nije samo nevolja, već “čas” nevolje. Krist obećava da će sačuvati vjernike od samog početka tog perioda koji sadržava stradanje, zvanog nevolja. Svrha nevolje, svrha uznesenja, značenje 1. Solunjanima 5:9 i tumačenje Otkrivenja 3:10, sve ovo daje jasnu podršku pogledu prije-nevolje . Ako se Biblija tumači doslovno i dosljedno, pogled prije-nevolje je najdosljedniji biblijski pogled.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kada će se desiti uznesenje u odnosu na vrijeme nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries