settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu biti spreman da budem uzet pri uznesenju?

Odgovor


Mnogo je jednostavnije nego što možda mislite. Kratki odgovor je dam orate primiti Isusa Krista kao svog Spasitelja. Sada duži odgovor: kada postavljate ovo pitanje, mi pretpostavljamo da ste čuli da neće svi kršćani biti uzeti kada dođe do uznesenja. Vjerovatno vam je rečeno da će samo "superkršćani" koji žive sveti život biti uzneseni, a svi drugi kršćani trpiti Velike nevolje. To nije istina, a mi ćemo vam to pokazati kroz Pismo.

Prva stvar koju morate razumjeti je svrha Velikih nevolja. To je vrijeme suda nad zemljom i kazne za Izrael. Molim vas, zapazite da Izrael i Crkva nisu ista grupacija ljudi. Crkva je duhovni organizam. Ljudi unutar nje su povezani radi njihovog duhovnog rođenja (time što su nanovorođeni – Ivan 3:3). Narod Izraela (Židovi) je povezan krvlju. Oni su rod kojem je Bog dao posebna obećanja u Starom Zavjetu. On je objavio da će doći vrijeme suda nad njima radi njihove nevjere. Jasno je proglašeno da se to vrijeme odnosi samo na Izrael (Daniel 9:24-27).

Gabriel je donio Božiju poruku Danielu (9:20-21). Daniel 9:24 kaže: "Sedamdeset je godišnjih sedmica određeno nad tvojim narodom i nad tvojim svetim gradom, da se kraj učini bezakonju, da se oduzmu grijesi, da se okaje opačina, da se dovede vječna pravda, da se ispuni viđenje i proročanstvo i da se pomaže Sveti nad svetima". Ovdje Gabriel precizira Danielu da se to vrijeme odnosi na "njegov narod". To su bili Židovi, izraelska nacija. Bog je proglasio 70 sedmica protiv njih. Tih "70 sedmica" je na hebrejskom bukvalno 70 sedmica. Drugim riječima, to je 70 puta 7 godina, ili 490 godina. Od njih, 483 (69 puta 7) se ispunilo od kraja izraelskog ropstva u Babilonu do kad su se lišili Mesije (do razapinjanja Krista). To ostavlja sedam godina suda koje treba da se ispune. To su godine Velike nevolje. Poenta je da se ovo proroštvo prvenstveno odnosi na Izrael i da je svrha suda "da se kraj učini bezakonju, da se oduzmu grijesi, da se okaje opačina, da se dovede vječna pravda, da se ispuni viđenje i proročanstvo i da se pomaže Sveti nad svetima".

Sad, iz Pisma možemo također dokazati da kršćani neće proći kroz Velike nevolje. Proučavanje 1. Solunjanima 4:13 do 5:9 to pokazuje. U ovom odlomku Pavle piše o uznesenju i Danu Gospodnjem. Prva Solunjanima 5:9 daje kršćanima sljedeće obećanje: "Jer nas Bog ne postavi za gnjev, nego da stečemo spasenje po Gospodinu našem Isusu Kristu". Dobro obratite pažnju na ovaj stih. Pavle kaže da nas Bog nije odredio za gnjev, posebno ne za gnjev Dana Gospodnjeg (5:2).

Sljedeći dokaz da kršćani neće proći kroz Velike nevolje se nalazi u 1. Korinćanima. U tom pismu Pavle oštro kori vjernike što su tjelesni kršćani. Ali u 15. poglavlju on piše o uznesenju i nigdje ne naznačava da će bilo koji od korintskih vjernika, iako tjelesni kakvi su bili, biti ostavljen. Oni koji istinski vjeruju u Isusa Krista neće morati da trpe Velike nevolje.

Jedini razlog radi kojeg biste bili ostavljeni pri uznesenju je da niste prihvatili Krista kao svog Spasitelja.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu biti spreman da budem uzet pri uznesenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries