settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o usvajanju?

Odgovor


Davanje djeteta na usvajanje može biti alternativni čin ljubavi roditelja koji, iz raznih razloga, nisu u mogućnosti da se brinu za svoju djecu. To također može biti odgovor na molitve mnogih parova koji ne mogu da imaju dijete. Usvajanje je, za neke, poziv da uvećaju roditeljski uticaj širenje svoje porodice djecom koja nisu biološki njihova. Pismo pozitivno govori o ovoj temi.

Knjiga Izlaska nam iznosi priču o ženi Hebrejki koja je rodila sina u razdoblju kad je Faraon naredio da se sva hebrejska muška djeca usmrte (Izlazak 1:15-22). Uzela je košaricu, zaštitila je od vode smolom i pustila u njoj bebu u rijeku. Jedna od Faraonovih ćerki je ugledala i izvadila dijete. Na kraju ga je usvojila u kraljevsku obitelj i dala mu ime Mojsije. On je kasnije postao vjeran i blagoslovljen Božiji sluga (Izlazak 2:1-10).

U knizi o Esteri, lijepa djevojka po imenu Estera, koju je usvojio njen rođak nakon što su joj umrli roditelji, postala je kraljica i Bog je koristio da donese izbavljenje jevrejskom narodu. U Novom zavjetu imamo Isusa Krista koji je začet od Duha Svetoga, umjesto od čovječijeg sjemena (Matej 1:18). Njega je “usvojio” i odgojio majčin muž, Josip, koji ga je prihvatio kao rođeno dijete.

Jednom kada damo svoje srce Kristu, vjerujući mu i pouzdajući se samo u Njega vezano za spasenje, Bog kaže da postajemo dio Njegove porodice – ne kroz prirodan proces ljudskog začeća, nego kroz usvojenje. “Niste naime primili duha ropstva da biste se opet bojali, nego ste primili Duha posinstva u kojem vapimo: ‘Aba, Oče!’” (Rimljanima 8:15). Slično tome, uvesti osobu u porodicu usvojenjem je čin odluke iz ljubavi. “U ljubavi nas je unaprijed odredio po Isusu Kristu za svoje sinovstvo, po slobodnoj odluci svoje volje.” (Efežani 1:5) Kako Bog usvaja one koji prihvate Krista kao Spasitelja u svoju duhovnu porodicu, tako bismo i svi mi trebali da uzmemo u razmatranje usvajanje djece u svoju fizičku familiju.

Jasno je da je usvajanje – i u fizičkom i u duhovnom smislu – u Pismu prikazano kao poželjno svjetlo. I oni koji usvajaju i oni koji su usvojeni primaju veliki blagoslov, privilegiju čiji primjer vidimo u svom ulaženju u Božiju familiju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o usvajanju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries