settings icon
share icon
Pitanje

Koje su uloge muža i žene u porodici?

Odgovor


Iako su muškarci i žene jednaki po pitanju odnosa sa Kristom, Pismo daje i jednima i drugima određene uloge u braku. Muževi bi trebalo da preuzmu vođstvo u kući (1. Korinćanima 11:3; Efežanima 5:23). Ono ne bi trebalo da bude diktatura, snishodljivost ili pokroviteljstvo nad ženom, nego po uzoru Kristovog vođenja crkve. “Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio crkvu i sam sebe predao za nju, da je posveti čisteći je u kupelji vode uz pratnju riječi” (Efežani 5:25-26). Krist voli crkvu (svoj narod) uz saosjećanje, milost, oproštenje, poštovanje i nesebičnost. Na isti taj način bi muževi trebalo da vole svoje žene.

Žene treba da se pokoravaju autoritetu svojih muževa. “Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, jer je muž glava žene kao što je i Krist glava crkve – on, Spasitelj svoga Tijela! Štoviše, kao što je Crkva pokorna Kristu, tako neka budu i žene u svemu svojim muževima!” (Efežanima 5:22-24). Iako bi žene trebalo da se pokoravaju svojim muževima, Biblija također na nekoliko mjesta govori muževima na koji način treba da tretiraju svoje žene. Oni ne treba da preuzmu ulogu diktatora, nego da pokažu poštovanje prema svojoj ženi i njenom mišljenju. Ustvari, Efežani 5:28-29 potiče muškarce da vole svoje žene na isti način na koji vole sopstvena tijela, hraneći ih i brinući se o njima. Muževljeva ljubav prema njegovoj ženi bi trebalo da bude ista kao Kristova ljubav prema Njegovom tijelu, crkvi.

“Žene, pokoravajte se svojim muževima, kako dolikuje u Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima!” (Kološanima 3:18-19). “Jednako, vi muževi, živite zajedno sa svojom ženom, kao sa slabijim bićem, prema (vjerskoj) spoznaji! Iskazujte im poštovanje, budući da su subaštinice milosti, to jest života, da vaše molitve ne naiđu na zapreku” (1. Petrova 3:7). Iz ovih stihova vidimo da ljubav i poštovanje odlikuju uloge i jednih i drugih. Ako je ovo prisutno, onda autoritet, vođstvo, ljubav i pokornost neće biti problem ni za jedno od partnera.

U pogledu raspodjele odgovornosti u domu, Biblija nalaže muževima da proviđaju za svoju porodicu. To znači da on radi i zarađuje dovoljno novca da obezbijedi sve što je neophodno za život žene i djece. Podbaciti na tom polju znači snositi duhovne posljedice. “Ako se tko za svoje, osobito za ukućane, ne brine, zanijekao je vjeru; gori je od nevjernika” (1. Timoteju 5:8). Dakle, muškarac koji se ne trudi da obezbijedi ono što je neophodno njegovoj porodici, ne može s pravom sebe nazivati kršćaninom. To ne znači da žena ne može da pomogne u podržavanju svoje porodice – Izreke 31 nam pokazuju da pobožna žena to zasigurno radi – ali proviđanje za porodicu nije njena primarna odgovornost, nego je to odgovornost njenog muža. I dok bi muž trebalo da pomaže oko djece i kućnih poslova (time ispunjavajući svoju dužnost da voli svoju ženu), Izreke 31 također jasno pokazuju da je dom primarno polje ženinog djelovanja i odgovornosti. Čak i ako ona mora da ostane budna do kasno i ustane rano, njena porodica je dobro zbrinuta. To nije lagan životni stil za mnoge žene – posebno u bogatijim zapadnim državama. Kakogod, previše žena je pod stresom i razvučene su do tačke pucanja. Kako bi spriječili toliki stres, i muževi i žene bi trebalo da uz molitvu preorganizuju svoje prioritete i da slijede biblijske instrukcije vezano za svoje uloge.

Do konflikata vezanih za raspodjelu rada u braku će svakako doći, ali ako su oba partnera predana Kristu, oni će biti minimalni. Ako neki par vidi da su prepirke vezane za ovu temu učestale i žestoke, ili ako one karakterišu njihov brak, problem je onda duhovne prirode. U takvom slučaju, oboje bi trebalo da se prvo predaju Kristu i molitvi, a zatim jedno drugom, sa ljubavlju i poštovanjem.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje su uloge muža i žene u porodici?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries