settings icon
share icon
Pitanje

Koja je uloga Duha Svetog u našim životima danas?

Odgovor


Od svih darova koje je Bog dao čovječanstvu, ne postoji veći od prisustva Duha Svetog. Duh ima mnoge funkcije, uloge i djelovanja. Prvo, On čini djelo u srcima svih ljudi na svim stranama. Isus je rekao svojim učenicima da će On poslati Duha u svijet, kako bi “dokazao svijetu zabludu s obzirom na grijeh, na pravednost i na sud” (Ivan 16:7-11). Svi imaju “svijest o Bogu”, priznali to ili ne. Duh primjenjuje istine Božije u umovima ljudi, kako bi ih pravednim i opravdanim augumentima uvjerio da su grešnici. Odgovor na to uvjeravanje dovodi čovjeka do spasenja.

Jednom kad smo spašeni i kad pripadamo Bogu, Duh zauzima mjesto u našim srcima zauvijek, zapečativši nas potvrđenim, ovjerenim i osiguranim zalogom našeg vječnog statusa kao Njegove djece. Isus je rekao da će nam On poslati Duha da nam bude Pomagač, Utješitelj i Vođa. “Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek” (Ivan 14:16). Grčka riječ koja se u nekim prevodima prevodi kao “Utješitelj”, znači “onaj koj ide uporedo” i predstavlja nekog ko hrabri i opominje. Duh Sveti se trajno useljava u srca vjernika (Rimljanima 8:9; 1. Korinćanima 6:19-20, 12:13). Isus je dao Duha kao “zamjenu” za svoje prisustvo, kako bi izvršavao funkcije prema nama, koje bi On radio da je ostao lično prisutan.

Jedna od ovih funkcija je otkrivanje istine. Prisustvo Duha u nama nas osposobljava da razumijemo i tumačimo Božiju Riječ. Isus je rekao svojim učenicima da “kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu” (Ivan 16:13). On otkriva našim umovima čitavu misao Božiju, povezanu sa slavljenjem, doktrinom i kršćanskim životom. On je krajnji vođa, koji ide ispred nas, vodi nas putem, uklanja smetnje, donosi razumijevanje i čini sve stvari razumljivima i jasnima. On vodi na putu kojim bi trebalo da idemo u svim duhovnim stvarima. Bez takvog vođstva, mi bismo bili skloni greškama. Osnovni dio istine koju On otkriva je da je Isus onaj koji je rekao da jeste (Ivan 15:26; 1. Korinćanima 12:3). Duh nam svjedoči o Kristovom božanstvu i utjelovljenju, o tome da je On Mesija, o Njegovoj patnji i smrti, uskrsnuću i uznesenju, postavljanju sa desne Očeve strane i Njegovoj ulozi kao sudiji svima. On daje slavu Kristu u svim stvarima (Ivan 16:14).

Još jedna od uloga Duha Svetog je da je On onaj koji daje darove. 1. Korinćanima 12 opisuje duhovne darove koji su dati vjernicima, kako bismo mogli da funkcionišemo kao Tijelo Kristovo na zemlji. Svi ti darovi, i veliki i mali, su dati od Duha, kako bismo mi mogli da budemo Njegovi ambasadori svijetu, pokazujući Njegovu milost i proslavljajući ga.

Duh također funkcionše kao onaj koji proizvodi plod u našem životu. Kad On prebiva u nama, počinje žetvu svog ploda u našim životima – ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrotu, vjernost, krotkost i uzdržljivost (Galaćani 5:22-23). Ovo nisu djela našeg tijela, koje nije sposobno da proizvede takav plod, nego su rezultat prisustva Duha u našim životima.

Poznanje da se Božiji Duh Sveti nastanio u naše živote, da On čini sva ova čudesna djela, da On prebiva u nama zauvijek i da nas nikad neće ostaviti niti zaboraviti, prouzrokuje veliku radost i utjehu. Hvala Bogu za Njegov dragocjeni dar – Duha Svetog i Njegov rad u nama!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je uloga Duha Svetog u našim životima danas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries