settings icon
share icon
Pitanje

Da li će u nebu biti bukvalno ulice od zlata?

Odgovor


U pjesmama i poeziji se često poziva na nebeske zlatne ulice, ali ih je teško naći u Bibliji. Ustvari, postoji samo jedan odlomak u Pismu u kojem se one spominju, a to je Sveti grad, novi Jerusalim: “...i ulica gradska bijaše zlato čisto, kao staklo prozirno” (Otkrivenje 21:1, 21). Onda, da li nam ovaj stih kaže da će u nebu bukvalno biti ulice od zlata? Ako da, koju važnost ili kakav značaj one imaju?

Grčka riječ prevedena kao “zlato” je chrusion, što može da znači “zlato, zlatni nakit ili obložiti”. Dakle, prevesti je kao “zlato” je pravilno. Ustvari, teškoća oko tumačenja često nastaje kada ljudi pokušavaju da odrede koji dijelovi Biblije treba bukvalno, a koiji figurativno da se shvate. Dobra smjernica pri proučavanju Biblije je da sve treba shvatiti bukvalno, osim ako to nema smisla. A u ovom poglavlju Otkrivenja Ivan ne izbacuje tek tako slučajne opisne izraze. U ranijim stihovima 21. poglavlja njemu je dan prut da izmjeri grad (15. stih) i on konkretno opisuje zid neba kao sastavljen od jaspisa a sam grad od zlata (18. stih). Također opisuje temelje gradskog zida kao sastavljenog od mnogo određenog dragog kamenja, i dragulja (st.19-20). Dakle, ako imamo ove pojedinosti na umu, opis zlatnih ulica se uklapa.

Ako su nebeske ulice napravljene od zlata, koja je poenta? Prvo, zapazimo stanje tog zlata. Kada se na zemlji otkrije zlato, ono nije u poželjnom stanju koje zlatari traže. Ono mora da se topi kako bi se otklonila nečistoća, ostavljajući samo čisto zlato. Zlato koje je Ivan vidio u nebu je bilo takvog kvaliteta da je izgledalo kao da je prozirno, kako bi odražavalo čisto svjetlo Božije blještave slave. Božija sposobnost da pročisti nije ograničena samo na zlato; On pročišćava sve koji će ući u Njegovo nebo krvlju Isusa Krista. “Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde.” (1. Ivanova 1:9). Ne samo da je Božiji Sveti grad onaj koji je čist po Njegovoj namjeri, nego su to i stanovnici tog grada.

Neki teolozi se ne drže zamisli da nebeske zlatne ulice treba bukvalno shvatiti. Međutim, samo ako pogledamo tekst koji nam je Bog dao unutar konteksta Ivanovog otkrivenja, izgleda da nema razloga za sumnju. Kakogod, naša pažnja u vječnosti teško da će biti usmjerena na zemaljsko blago. Dok čovjek na zemlji traga za blagom kao što je zlato, jednog dana to neće biti ništa više od materijala pločnika vjernicima u nebu. Bez obzira na to koliko dragocjenog nakita ili materijala čini fizičku građevinu na nebu, ništa neće imati veću vrijednost od Boga koji nas voli i koji je umro da bi nas spasio.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li će u nebu biti bukvalno ulice od zlata?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries