settings icon
share icon
Pitanje

Šta bi kršćanin trebalo da radi ako je u braku sa nevjernikom?

Odgovor


Biti u braku sa nevjernikom može biti jedno od najtežih izazova u kršćanskom životu. Brak je sveti savez koji ujedinjuje dvoje ljudi da budu jedno tijelo (Matej 19:5). Može biti veoma teško da vjernik i nevjernik žive u mirnom skladu (2. Korinćanima 6:14-15). Ako jedan partner postane kršćanin nakon vjenčanja, ubrzo postaje očigledno razmimoilaženje radi dva različita autoriteta.

Često će kršćani u ovoj situaciji gledati način da izađu iz braka, ubijeđeni da je to jedini put da zaista odaju čast Bogu. Međutim, Njegova Riječ kaže suprotno. Veoma je važno ne samo biti čvrst, nego i tražiti način da se oda slava Njemu u našoj situaciji punoj izazova (1. Korinćanima 7:17). Biblija se posebno obraća onima koji su u braku sa nevjernicima u 1. Korinćanima 7:12-14: “…Ako koji brat ima ženu nevjernicu koja pristaje da živi s njim, neka je ne otpušta! A žena koja ima muža nevjernika kjoi pristaje da živi s njom, neka ne otpušta muža, jer muža nevjernika posvećuje žena, a ženu nevjernicu posvećuje brat kršćanin.”

Kršćani koji su u braku sa nevjernicima treba da se mole za silu Duha Svetoga, da ih osposobi da objavljuju Krista i žive u svjetlu Božijeg prisustva (1. Ivanova 1:7). Oni bi trebalo da traže Božiju silu koja mijenja srca i proizvodi plod Duha Svetog (Galaćanima 5:22-23). Žena kršćanka je dužna da ima pokorno srce, čak i prema svom nevjernom mužu (1. Petrova 3:1), i treba da ostane blizu Boga i osloni se na Njegovu milost koja će joj dati snagu.

Kršćani ne treba da žive izdvojene živote; oni treba da nađu podršku u crkvama i grupama za proučavanje Biblije. Brak sa nevjernikom ne mijenja svetost odnosa, tako molitva za svog partnera i dobar primjer u kojem se dopušta da Krist jasno sjaji (Filipljanima 2:14), treba da bude prioritet svakog Kršćanina. Neka istina iz 1. Petrove 3:1 – da nevjerni partner bude “pridobijen” – bude nada i cilj svakog Kršćanina koji je vjenčan nevjernikom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta bi kršćanin trebalo da radi ako je u braku sa nevjernikom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries