settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi kršćanski roditelji trebalo da se ophode prema ćerki koja je tinejdžer a ostala je trudna?

Odgovor


Izgleda da je kršćanima jedna od najtežih stvari koju treba da zapamte ta da nije grijeh biti trudan. Nije grijeh biti trudan van braka. I nije grijeh biti rođen od roditelja koji nisu u braku. Grijeh je imati seks van bračnog odnosa – i isto toliko je to grijeh muškarca kao i žene. Ali nebiblijski intimni odnos je mnogo lakše sakriti od očiju kritike nego trudnoću i, nažalost, donosi manje štete reputaciji porodice u kršćanskoj zajednici.

Koliko god da može biti teško saznati da vam je ćerka koja je tinejdžer trudna, ključno je sačuvati perspektivu Kraljevstva. Grijeh je učinjen. Pod kakvim god su uticajem bili ti tinejdzeri, a koji ih je vodio u grijeh, sada to ne može da se izbjegne. U ovoj novoj situaciji se ne radi o moralu vanbračnog seksa ili porodičnoj reputaciji. Radi se o razvoju djeteta. Sva djeca su blagoslov od Boga i On ima plan za svako od njih (Psalam 139:13-18). Čak i ako okolnosti u kojima beba dođe mogu biti manje od idealnog, to dijete je dragocjeno i voljeno od strane Boga, kao i svako drugo.

Trudna ćerka je također dragocjena Bogu. Uloga roditelja je da uče i vode svoju djecu da žive pobožne živote u čemu god da se nađu. To je odlična prilika za to. Djevojka može biti uplašena, osramoćena i emotivna, a odgovornost njenih roditelja je da joj pomognu da prevaziđe te emocije i okrene se svom nebeskom Ocu.

Neki roditelji se plaše da će, ako svojoj ćerki pruže ljubav i podršku koja joj je potrebna, to ohrabriti ponašanje koje je vodilo do trudnoće. Ali, ponavljamo, biti trudan i roditi dijete nije grijeh, a postoji toliko mnogo drugih povlastica da se aktivno i javno stoji uz trudnu tinejdžerku. To stvara okruženje u kojem se to dijete vrednuje kao blagoslov. Ohrabruje oca da preuzme odgovornost bez straha. I čini abortus mnogo manje poželjnom opcijom.

Ako porodica odbaci svoju trudnu tinejdžerku – čak i emotivno – mnogo je vjerovatnije da će ona donijeti neke štetne odluke. Možda će misliti da je udaja za oca djeteta jedina opcija. Možda neće znati kako da se brine o svom zdravlju i o zdravlju te bebe. Druge tinejdžerke koje su ostale trudne možda vide tu promjenu ponašanja i zadrže svoje sopstveno stanje u tajnosti.

Suprotno tome, djevojka će biti u stanju da donese mnogo mudrije odluke o svojoj i o budućnosti svoje bebe, ako može da se opusti u prihvatanju i vođstvu u ljubavi koje joj roditelji pruže. Učiniti joj ovaj put emotivno težim neće ohrabriti bistro razmišljanje. Mudri roditelji će pomoći svojoj ćerki da razmisli o opcijama da li će da zadrži dijete ili ga da na usvajanje. Također može da bude korisno da se uključi otac i njegova porodica; on treba da preuzme isto toliko odgovornosti kao i majka. Nakon pažljive molitve, roditelji bi trebalo da budu jasni u pogledu nivoa podrške koju mogu da daju u podizanju tog djeteta. Negdje je moguće koristiti kršćanske krizne centre za trudnoću.

Naš Bog je moćan Bog koji može da donese radost i blagoslov čak i iz naših grijeha. Možda trudnu tinejdžerku i njene roditelje čeka nevjerovatno teško vrijeme, ali naš Bog je Bog koji izbavlja.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako bi kršćanski roditelji trebalo da se ophode prema ćerki koja je tinejdžer a ostala je trudna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries