settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Trinitarizam? Da li je Trinitarizam biblijski?

Odgovor


Trinitarizam je naučavanje da je Bog trojedin, da se On objavio u tri jednake i jednako vječne osobe. Za detaljnije biblijsko predstavljanje Trojstva možete pogledati naš članak o tome šta Biblija naučava o Trojstvu. Svrha tog članka je da razmotri važnost Trinitarizma u odnosu na spasenje i kršćanski život.

Često nam se postavlja pitanje: “Da li treba da vjerujem u Trojstvo, kako bih bio spašen?” Odgovor je da i ne. Da li neko treba da razumije u potpunosti i složi se sa svakim aspektom Trinitarizma kako bi bio spašen? Ne. Da li postoje neki aspekti Trinitarizma koji igraju ključnu ulogu u spasenju? Da. Na primjer, Kristovo božanstvo je od osnovne važnosti za doktrinu spasenja. Ako Isus nije Bog, Njegova smrt nije mogla da plati neograničenu kaznu za grijeh. Samo je Bog beskrajan – On nema ni početka ni kraja. Sva druga stvorenja, uključujući anđele, su konačna; u jednom određenom momentu su bila stvorena. Samo je smrt neograničenog Bića mogla da okaje grijeh čovječanstva za vječnost. Ako Isus nije Bog, On ne bi mogao biti Spasitelj, Mesija, Janje Božije koje uzima grijehe svijeta (Ivan 1:29). Nebiblijski pogled na Isusovu božansku prirodu ima za posljedicu iskrivljenu sliku spasenja. Svaki “kršćanski” kult koji odbija istinu o Kristovom božanstvu također naučava da Kristovoj smrti moramo dodati sopstvena djela, kako bismo bili spašeni. Istinito i potpuno Kristovo božanstvo, kao jedan aspekt Trinitarizma, pobija ovaj koncept.

U isto vrijeme prepoznajemo da postoje neki iskreni vjernici u Krista koji ne drže do potpunog Trinitarizma. Iako odbijamo modalizam, ne poričemo da neko može da bude spašen ako vjeruje da Bog nije tri osobe, nego da se jednostavno otkrio u tri “oblika”. Trojstvo je misterija, koju nijedno ograničeno biće ne može u potpunosti i savršeno da razumije. Kako bi se primilo spasenje, Bog od nas zahtijeva da vjerujemo u Isusa Krista, utjelovljenog Boga, kao Spasitelja. Za spasenje On ne zahtijeva potpuno pridržavanje svakog pravila ispravne biblijske teologije. Ne, potpuno razumijevanje i slaganje sa svim aspektima Trinitarizma nije potrebno za spasenje.

Čvrsto držimo do toga da je Trinitarizam doktrina bazirana na Bibliji. Dogmatički proklamiramo da je razumijevanje i vjerovanje u biblijski Trinitarizam od odlučujuće važnosti za razumijevanje Boga, spasenja i Božijeg djelovanja u životima vjernika. Sa druge strane, postojali su Božiji ljudi, iskreni sljedbenici Krista, koji se nisu u potpunosti slagali sa svim aspektima Trinitarizma. Važno je ne zaboraviti da nismo spašeni time što imamo savršenu doktrinu. Spašeni smo vjerom u našeg savršenog Spasitelja (Ivan 3:16). Da li treba da vjerujemo u neka stanovišta Trinitarizma kako bismo bili spašeni? Da. Da li treba da se u potpunosti slažemo sa svim njegovim sferama kako bismo bili spašeni? Ne.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Trinitarizam? Da li je Trinitarizam biblijski?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries