settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi trebalo aktivno da tražimo partnera, ili da čekamo na Boga da nam ga dovede?”

Odgovor


Odgovor na oba pitanja je “da”. Postoji važan balans između ovo dvoje. Ne treba grčevito da tražimo partnera kao da to zavisi samo od naših napora. Niti treba da budemo pasivni, misleći da će nam Bog jednog dana dovesti nekog na vrata. Kao Kršćani, jednom kad shvatimo da je vrijeme da tražimo partnera, trebalo bi da počnemo sa molitvom. Predanje sebe Božijoj volji za naše živote je prvi korak. “Nek Gospod bude tvoja radost; on će ispuniti želje srca tvoga!” (Psalam 37:4). Radost u Gospodu znači da imamo zadovoljstvo u tome da ga poznajemo i vjerujemo da će nas On obradovati zauzvrat. On će staviti svoje želje u naša srca, a u kontekstu traženja partnera, to znači da će nam staviti u srce tip osobe kakvu On želi za nas i za koga On zna da će nam donositi radost u budućnosti. Izreke 3:6 nam kažu: “Misli na njega na svim svojim putovima i on će ti ravnati staze”. Razmišljati o Njemu kada tražimo partnera znači podrediti se Njegovoj suverenoj volji i reći mu da šta god On da odluči da je najbolje za nas, je ono što mi želimo.

Nakon što smo predali sebe Božijoj volji, treba da budemo načisto sa karakteristikama pobožnog muža ili žene, i da tražimo nekog ko ima kvalitete i na duhovnom nivou. Važno je da najprije jasno razumijemo ove kvalitete i onda da tražimo nekoga ko ih posjeduje. “Zaljubiti se” u nekoga pa tek onda otkriti da on/ona nemaju duhovne kvalitete da nam bude partner znači navući bol i staviti se u veoma tešku poziciju.

Jednom kada znamo šta Biblija kaže da bi trebalo da tražimo u nekome, možemo započeti aktivno da tražimo partnera, imajući u vidu da će ga/je Bog dovesti u naš život prema svojoj savršenoj volji i u svoje savršeno vrijeme. Ako se molimo, Bog će nas voditi do osobe koju ima za nas. Ako čekamo na Njegovo vrijeme, dobićemo osobu koja najbolje pristaje našoj pozadini, osobnosti i željama. Treba da vjerujemo u Njega i Njegovo vrijeme (Izreke 3:5), čak i kad to vrijeme nije ono koje smo mi zamislili. Ponekad Bog pozove nekoga da ne ulazi u brak (1. Korinćanima 7), ali u tim situacijama On to jasno kaže time što ukloni želju za brakom. Božije vrijeme je savršeno, i vjerom i stpljivošću ćemo primiti Njegova obećanja (Hebrejima 6:12).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li bi trebalo aktivno da tražimo partnera, ili da čekamo na Boga da nam ga dovede?”
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries