settings icon
share icon
Pitanje

Šta treba da tražim u mužu?

Odgovor


Kada kršćanka traži muža, trebalo bi da traži čovjeka koji je “po Božijem srcu” (Djela 13:22). Najvažniji odnos koji bilo ko od nas ima je naš lični život sa Gospodom Isusom Kristom. Taj odnos dolazi prije svih drugih odnosa. Ako je naš vertikalni odnos sa Gospodom onakav kakav bi trebalo da bude, tada će naši horizontalni odnosi odražavati tu realnost. Stoga, potencijalni muž bi trebalo da bude čovjek kome je fokus hod u poslušnosti Božijoj Riječi i koji teži da živi na način koji donosi slavu Bogu (1. Korinćanima 10:31).

Koji su neki od kvaliteta koje bi trebalo tražiti? Apostol Pavao nam daje primjer toga u trećem poglavlju 1. Timoteju. U ovom odlomku su izlistane kvalifikacije za vođu crkvenog tijela. Međutim, one bi trebalo da krase život svakog čovjeka koji hoda “po Božijem srcu”. Ovi kvaliteti mogu da se parafraziraju na sljedeći način: čovjek bi trebalo da bude strpljiv i kontrolisan u svom ponašanju, ne pun ponosa nego da trezveno razmišlja, sposoban da upravlja svojim emocijama, velikodušan prema drugima, sposoban da poučava sa strpljivošću, da se ne odaje piću ili nekontrolisanom korištenju bilo kojeg od Božijih darova, ne sklon nasilju, ne previše fokusiran na detalje života, nego fokusiran na Boga, da nije usijane glave ili lako uvredljiv, treba da bude zahvalan za ono što Bog daje, prije nego zavidan na darove koje drugi dobijaju.

Ovi kvaliteti opisuju čovjeka koji je u procesu postizanja duhovne zrelosti. To je tip čovjeka koji bi žena trebalo da traži za potencijalnog muža. Da, fizička privlačnost, slični interesi, vrline i mane koje se upotpunjuju, kao i želja za djecom, su stvari koje treba uzeti u obzir. Ipak, ove stvari treba da stoje na drugom mjestu naspram duhovnih kvaliteta koje bi žena trebalo da traži u muškarcu. Čovjek kojem možete vjerovati, kojeg možete poštovati i slijediti na putu pobožnosti je od veće vrijednosti nego čovjek koji dobro izgleda, slavan je, moćan ili ima novac.

Konačno, kada “tražimo” muža, moramo se podložiti Božijoj volji u svom životu. Svaka žena želi da nađe “princa na bijelom konju”, ali u realnosti će se vjerovatno udati za čovjeka sa isto toliko mana koliko ih i sama ima. Zatim će, uz Božiju milost, provesti ostatak života zajedno učeći kako biti partner i služiti jedno drugom. Moramo ući u drugi po redu važnosti odnos svog života (brak), ne pod oblakom emocija, nego sa širom otvorenim očima. Naš najvažniji odnos, odnos sa Gospodom i Spasiteljem, treba da bude fokus naših života.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta treba da tražim u mužu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries