settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o tetovaži / pirsingu?

Odgovor


Starozavjetni zakon zapovijeda Izraelcima, “Ne urezujte zareza na svome tijelu za pokojnika; niti na sebi usijecajte kakvih biljega. Ja sam JAHVE” (Levitski zakonik 19:28). Prema tome, čak iako vjernici danas nisu pod Starozavjetnim zakonom (Rimljanima 10:4; Galaćanima 3:23-25; Efežanima 2:15), činjenica da je postojala zapovijed protiv tetoviranja bi trebalo da nas navede na razmišljanje. Novi Zavjet ne govori nišra o tome da bi vjernik mogao imati tetovažu ili ne.

Vezano za tetoviranje i pirsing, dobar test je odrediti da li možemo iskreno i dobre savjesti tražiti Bogu da blagoslovi i iskoristi određeno djelo za svoju dobru svrhu. “Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju” (1.Korinćanima 10:31). Biblija nema zapovijedi protiv tetoviranja ili pirsinga, ali nam ona također ne daje nikakav razlog da vjerujemo da bi Bog želio da uradimo tetovažu ili pirsing.

Druga stvar za razmatranje je skromnost. Biblija nas uči da se oblačimo skromno (1.Timoteju 2:9). Jedan aspekt skromnog oblačenja je biti siguran da je sve što treba da bude pokriveno odjećom, dovoljno pokriveno. Međutim, bitno značenje skromnosti je ne privlačiti pažnju na sebe. Ljudi koji se skromno oblače, oblače se na takav način da ne privlače pažnju na sebe. Tetovaža i pirsing to definitivno čine. U tom smislu, tetoviranje i pirsing nisu djela skromnosti.

Jedan važan princip Pisma, vezano za stvari o kojima Biblija specifično ne govori je da ako postoji prostor za sumnju da li je to ugodno Bogu, onda je najbolje da se ne upuštamo u to. “A sve što se ne čini po čvrstom uvjerenju grijeh je” (Rimljanima 14:23). Treba da se sjetimo da su naša tijela, jednako kao i naše duše, otkupljena i pripadaju Bogu. Iako se 1.Korinćanima 6:19-20 ne odnosi direktno na tetoviranje i pirsing, daje nam princip, “Ili zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga? Ne znate li da ne pripadate sami sebi jer ste kupljeni? Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom!” Ova velika istina bi trebalo da ima stvarnu težinu za ono što radimo i gdje idemo našim tijelima. Ako naša tijela pripadaju Bogu, trebalo bi da budemo sigurni da imamo njegovu jasnu “dozvolu” prije nego što ih “obilježimo” tetovažom ili pirsingom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o tetovaži / pirsingu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries