settings icon
share icon
Pitanje

Šta su teritorijalni duhovi?

Odgovor


"Teritorijalni duhovi" je pojam koji neki kršćani koriste kako bi opisali demonsko zauzimanje određene geografske lokacije. Ironično, to je također izraz koji su koristili paganski narodi za opisivanje prisustva duhovnog svijeta za koji su vjerovali da borave na nekom području.

Kršćanski koncept teritorijalnih duhova dolazi iz odlomaka kao što su Daniel 10; Ivan 12:31; Ivan 14:30; Ivan 16:11; Marko 5:10; i Efežanima 6:12. Svi ovi dijelovi nagovještavaju da je palim anđelima data neka vrsta odgovornosti nad određenim područjem. Prema tome, oni kao da su teritorijalni. Međutim, treba da se podsjetimo da je ovo naučavanje izvedeno; Biblija nigdje izričito ne opisuje hijerarhiju demonskog autoriteta u ovom svijetu. Ono o čemu je ona jasna je da su demoni na djelu i da su vjernici vrlo uključeni u borbu protiv njih.

U Danielu 10, na primjer, anđeo se bori protiv demonskog protivnika sve vrijeme dok se Daniel moli i posti. Tek na kraju njegovog duhovno usredotočenog vremena, anđeo konačno probija i stiže do Daniela. Šesto poglavlje Efežana podstiče vjernike da stoje čvrsto protiv duhovnih protivnika i ostanu oprezni i spremni za borbu. Ne postoji sumnja da se naša borba na zemlji na neki način odražava na duhovno kraljevstvo.

Problem koji je vezan za izraz "teritorijalni duhovi" je taj da neki kršćani vjeruju da je njihova dužnost da se bore protiv teritorijalnih demona u duhovnom ratu. To, međutim, ne može biti opravdano Pismom. Ne postoji nijedan jedini slučaj u Bibliji gdje neko aktivno traži demona kako bi ga istjerao. Sa osobama koje su bile opsjednute bi se sretalo, neke bi bile odvedene Isusu i Njegovim učenicima radi iscjeljenja, ali učenici nisu išli okolo i tražili demone kako bi ih istjerali iz ljudi. Niko se u Bibliji nije molio da "demonski knezovi" nekog grada budu "svezani" kako ne bi djelovali protiv stanovnika tog mjesta.

Vrlo je moguće da teritorijalni duhovi postoje, kako smo vidjeli iz prethodnih odlomaka, iako to nije izričito biblijska zamisao. Ipak, bilo da je duh "teritorijalan" ili ne, zaista nije toliko ni važno. Ono što je važno je naš odgovor. Onaj koji vjeruje u Krista nema biblijsku podršku da se uključuje u molitveni duhovni rat protiv demona. Umjesto toga, vjernik treba da bude svjestan da postoji duhovna borba i da to shvati ozbiljno (1. Petrova 5:8). Naši životi treba da budu usredotočeni na molitvu i rast u vjeri. Ako se ikad susretnemo sa demonom, definitivno imamo od Krista dan autoritet da se suprotstavimo, ali ne bi trebalo da ih tražimo, bilo da su teritorijalni ili ne.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta su teritorijalni duhovi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries