settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Bog koristio 'teoriju velikog praska' da stvori univerzum?

Odgovor


Neki kršćani se žestoko suprostavljaju teoriji "velikog praska". Oni je vide kao pokušaj da se objasni postanak univerzuma, odvojeno od Boga. Drugi Njemu pripisuju tu istu teoriju, gledajući na to kao da je sam Bog taj koji ga je prouzrokovao. Bog je, u svojoj beskonačnoj mudrosti i sili, mogao da izabere da koristi taj metod kako bi stvorio univerzum, ali nije. Razlog koji bi mogao da bude u potpunosti dat je taj da se Biblija suprostavlja tom metodu. Evo nekih kontradiktornosti između Pisma i teorije velikog praska:

U Postanku 1 piše da je Bog stvorio zemlju prije nego što je stvorio sunce i zvijezde. Teorija velikog praska kaže da je bilo obrnuto. U tom istom poglavlju piše da je Bog stvorio zemlju, sunce, mjesec, biljke, životinje i čovjeka, u rasponu od šest dana od po 24 sata. Teorija velikog praska zahtijeva milijarde godina. Postanak 1 kaže da je Bog stvorio sve svojom izgovorenom riječju. Teorija velikog praska počinje sa već postojećom materijom, a da ne objašnjava početni izvor ili uzrok stvorenog.

U Postanku 1 piše da je Bog udahnuo život u tijelo savršeno stvorenog Adama. Teorija velikog praska zahtijeva milijarde godina i milijarde slučajnih okolnosti, da bi se kreirao prvi čovjek, a nikad ne može da objasni kako je prvi oblik mikroskopskog života "evoluirao" od neživog atoma. U Bibliji, Bog je vječan, a tvorevina i univerzum nisu. Postoje različite verzije teorije velikog praska, ali po većini njih su univerzum i/ili materija vječni. Prema Postanku 1, postojanje Boga se već pretpostavlja: "U Početku Bog…" Prava svrha teorije velikog praska je da porekne Njegovo postojanje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Bog koristio 'teoriju velikog praska' da stvori univerzum?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries