settings icon
share icon
Pitanje

Koji je teološki dokaz za postojanje Boga?

Odgovor


Riječ teleologija dolazi od riječi telos, što znači "svrha" ili "cilj". Zamisao ovog dokaza je da treba da postoji "onaj koji daje svrhu" da bi nešto imalo svrhu, tako da, kada vidimo stvari koje su očigledno namijenjene za neku svrhu, možemo da zaključimo da su one stvorene sa razlogom. Drugim riječima, dizajn podrazumijeva dizajnera. Mi ovo instiktivno povezujemo sve vrijeme. Razlika između Grand kanjona i planine Rushmore je očigledna – jedno je dizajnirano, drugo nije. Grand kanjon je očigledno formiran neracionalnim, prirodnim procesom, dok je planinu Rushmore očigledno oblikovalo inteligentno biće – dizajner. Kada hodamo plažom i nađemo ručni sat, ne pretpostavljamo da su ga proizveli vrijeme i slučajnost od pijeska. Zašto? Jer on ima jasne znakove dizajna – ima svrhu, daje određenu informaciju, kompleksan je na određen način, itd. Ni na jednom naučnom polju se dizajn ne smatra spontanim proizvodom; to uvijek podrazumijeva dizajnera, i što je veći dizajn, veći je i dizajner. Prema tome, ako uzmemo u obzir pretpostavke nauke, univerzum zahtijeva dizajnera koji je iznad njega (tj. nadnaravnog dizajnera).

Teološki dokaz primjenjuje ovaj princip na čitav univerzum. Ako dizajn podrazumijeva dizajnera, a univerzum pokazuje oznake dizajna, onda je i on dizajniran. Jasno je da je svaki oblik života u historiji Zemlje izuzetno kompleksan. Samo jedno DNK vlakno je jednako opusu Enciklopedije Britannica. Ljudski mozak ima kapacitet od otprilike 10 milijardi gigabajta. Pored živućih stvari ovdje na Zemlji, izgleda da je cijeli univerzum dizajniran za život. Život na Zemlji zahtijeva bukvalno stotine uslova —sve od ogromne gustine svemira do djelovanja zemljotresa mora biti fino podešeno kako bi život opstao. Bukvalno je nemoguće zamisliti da je sve to slučajnost. Izgledi za to su oko desetine puta veći nego broj atomskih čestica u čitavom svemiru! Sa tako opsežnim dizajnom je teško vjerovati da smo samo slučajnost. Ustvari, nedavno obraćenje najvećeg ateiste/filozofa Antony Flew-a na teizam, je u velikoj mjeri bazirano na ovom dokazu.

Uz dokazivanje Božijeg postojanja, teološki dokaz izlaže i nedostatke teorije evolucije. Pokret Inteligentnog dizajna u nauci primjenjuje teoriju informacije na životne sisteme i pokazuje da slučajnost čak ne može ni da započne objašnjenje kompleksnosti života. Ustvari, čak je i jednoćelijska bakterija tako složena da, bez zajedničkog djelovanja svih njenih dijelova u isto vrijeme, ne bi imala potencijal za opstanak. To znači da se ovi dijelovi nisu mogli razviti slučajno. Darwin je prepoznao da jednog dana ovo može predstavljati problem, samo posmatrajući ljudsko oko. Nije puno znao da čak i jednoćelijsko stvorenje sadrži previše kompleksnosti da bi se moglo objasniti bez pretpostavke da postoji stvoritelj!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je teološki dokaz za postojanje Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries