settings icon
share icon
Pitanje

Šta je teistička evolucija?

Odgovor


Teistička evolucija je jedno od tri glavna svjetska pogleda na nastanak života. Druga dva su ateistička evolucija (također poznata i kao darvinistička i naturalistička evolucija) i specijalno stvaranje.

Ateistička evolucija kaže da Bog ne postoji i da je život nastao prirodno iz pramaterije pod uticajem prirodnih zakona (kao što je gravitacija, itd.), iako porijeklo ovih prirodnih zakona nije objašnjeno. Specijalno stvaranje kaže da je Bog direktno stvorio život, ili ni iz čega, ili iz pramaterije.

Teistička evolucija ima dvije opcije. Prva opcija je da Bog postoji, ali da On nije direktno uključen u nastanak života. Možda je stvorio pramateriju i možda je stvorio prirodne zakone, možda je ih je čak stvorio imajući na umu nastanak života, ali u nekoj tački rane faze se povukao i pustio stvorenje da preuzme daljnji razvoj. On je dozvolio da se stvari dalje odvijaju same od sebe i iz nežive materije je nastao život. Ovaj pogled je sličan ateističkoj evoluciji u tome što pretpostavlja prirodan nastanak života.

Druga opcija teističke evolucije je da Bog nije učinio samo jedno ili dva čuda kako bi stvorio nama poznato porijeklo života. Njegova čuda su bila stalna. Vodio je život korak po korak, od početne jednostavnosti do sadašnje kompleksnosti, slično kao po Darvinovom drvetu života (ribe su začele vodozemce, koji su začeli reptile, koji su začeli ptice i sisavce, itd.). Tamo gdje život nije mogao da prirodno evoluira (kako su udovi reptila mogli prirodno da evoluiraju u ptičja krila?), intervenisao je Bog. Ovaj pogled je sličan specialnom stvaranju u tome što pretpostavlja da je Bog na neki način djelovao natprirodno kako bi doveo do života kakav znamo.

Postoje brojne razlike između biblijske perspektive specijalnog stvaranja i perspektive teističke evolucije. Jedna značajna razlika se tiče pogleda na smrt. Teistički evolucionisti imaju tendenciju da vjeruju da je zemlja stara milijarde godina i da geološki stub sa fosilima predstavlja dugu epohu. Pošto se čovjek ne pojavljuje sve do kasnih fosilnih ostataka, teistički evolucionisti vjeruju da su mnoga stvorenja živjela, umrla i izumrla mnogo prije čovjekovog zakašnjelog pojavljivanja. Ovo znači da je smrt postojala i prije Adamovog pada u grijeh.

Biblijski kreacionisti vjeruju da je zemlja relativno mlada i da fosilni ostaci potiču iz doba potopa i nakon njega. Do formiranja slojeva je došlo tokom posmatranih fenomena hidrološkog uslojavanja i pretvaranja gasa u tečnost. Ovo stavlja fosilne ostatke i masovnu smrt stotine godina nakon Adamovog grijeha.

Još jedna od značajnih razlika između dva stanovišta je u načinu na koji tumače Postanak. Teistički evolucionisti imaju tendenciju da se slažu ili sa teorijom dugog dana ili sa teorijom okvira, alegoričnim tumačenjima sedmice stvaranja u prvom poglavlju Postanka. Kreacionisti koji vjeruju u mladu zemlju, vjeruju da prvo poglavlje Postanka govori o bukvalnom danu od 24 sata. Obje teorije teističkih evolucionista su nepotpune iz kršćanske perspektive, jer se ne podudaraju sa zabilježenim stvaranjem u Postanku.

Teistički evolucionisti zamišljaju Darvinov scenario po kojem su se razvile zvijezde, zatim solarni sistem, potom zemlja, zatim biljke i životinje, i na kraju čovjek. Dva pogleda teističke evolucije se ne slažu oko toga koju je Bog ulogu imao u tom razvoju događaja, ali se u globalu slažu oko Darvinovog vremenskog perioda. Taj period je u suprotnosti sa zabilježenim stvaranjem u Postanku. Na primjer, prvo poglavlje kaže da je zemlja bila stvorena prvi dan, a da sunce, mjesec i zvijezde nisu bili stvoreni do četvrtog dana. Neki kažu da su oni bili stvoreni prvi dan, ali da nisu bili vidljivi do četvrtog dana radi zemljine atmosfere. To je prilično nategnuta teorija, jer je Postanak vrlo jasan u tome da zemlja nije imala atmosferu sve do drugog dana. Da su sunce, mjesec i zvijezde bili stvoreni prvi dan, bili bi vidljivi isti taj dan.

Također, u Postanku jasno kaže da su ptice bile stvorene peti dan, kad i morska stvorenja, dok životinje na zemlji nisu postojale do šestog dana. To je u direktnoj suprotnosti sa darvinističkim pogledom po kojem su ptice evoluirale od zemaljskih životinja. Biblijski zapis kaže da su ptice nastale prije njih, dok teistički evolucionisti kažu upravo suprotno.

Jedan od najgorih trendova u modernom kršćanstvu je svojevoljno tumačenje Postanka, kako bi se uklopio u evolucionističke teorije. Mnogi poznati biblijski učitelji i apologete su upali u zamku evolucionista i počeli da vjeruju da držanje do bukvalnog tumačenja Postanka nekako šteti kršćanskom kredibilitetu. Ako ništa, evolucionisti gube poštovanje za one čije je vjerovanje u Bibliju tako slabo da su voljni da ga brzo kompromituju. Iako broj pravih kreacionista možda iščezava u akademskom krugu, nekoliko vjernih organizacija, kao što su Odgovori u Postanku, Kreacionističko istraživačko društvo i Institut za kreacionističko vjerovanje, su potvrdile ne samo da je Biblija kompatibilna sa pravom naukom, nego i da se nijedna njena riječ, sa naučnog stanovišta, nije dokazala kao netačna. Biblija je živa Riječ Božija koju nam je dao Stvoritelj univerzuma, a Njegovo objašnjenje toga kako je stvorio taj univerzum se ne podudara sa teorijom evolucije, čak ni sa “teističkim” razumijevanjem iste.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je teistička evolucija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries