settings icon
share icon
Pitanje

Da li je pogrešno tajno biti kršćanin, kako bi se sačuvao sopstveni život?

Odgovor


Da li je pogrešno da se živi kao tajni kršćanin radi straha od odmazde ili čak smrti? Da li bi kršćani trebalo da budu voljni da umru za ispovijedanje Isusovog imena? Da li bi trebalo da držimo svoju vjeru u tajnosti kako bismo sačuvali svoje živote? To je pitanje koje je za kršćane u mnogim dijelovima svijeta samo hipotetično, uz podsmijevanje i/ili vrijeđanje kao najveći oblik progonstva koje mogu da prime. Međutim, za kršćane u nekim drugim dijelovima svijeta je ovo pitanje veoma stvarno i praktične je prirode – njihovi životi su bukvalno pod rizikom. Jedna je stvar ne biti tako hrabar kako bi želio, da bi sačuvao svoj sopstveni život i/ili porodicu. Druga je u potpunosti učiniti svoj život većim prioritetom nego što je služenje, poštovanje, slavljenje Krista i poslušnost Njemu. Dakle, uz rečeno, da li je pogrešno čuvati svoju vjeru u Njega u tajnosti?

Sam Isus je dao odgovor: "Tkogod prizna mene pred ljudima, toga ću i ja priznati pred Ocem svojim na nebesima. A tko zataji mene pred ljudima, toga ću i ja zatajiti pred Ocem svojim na nebesima. Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nijesam došao da donesem mir, nego mač!" (Matej 10:32-34). Krist nam je razjasnio da "Ako svijet mrzi na vas, znajte, da je mrzio na mene prije vas! Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; a kako nijeste od svijeta, nego vas ja izabrah od svijeta, zato mrzi na vas svijet" (Ivan 15:18-19). Dakle, dok je razumljivo da neko drži svoju vjeru u Krista u tajnosti kako bi spasio svoj život, za kršćanina tajna vjera jednostavno nije opcija.

U odlomku iznad, riječ "svijet" dolazi od grčke riječi kosmos. Ona se odnosi na zli, pali svjetski sistem bezbožnih, nemoralnih ljudi, čija srca i umove kontroliše Sotona (Ivan 14:30; 1. Ivanova 5:19; Efežanima 2:1-3). On mrzi Boga. Također mrzi one koji slijede Krista. Kršćani su fokusna tačka Sotoninog gnjeva. Njegov cilj je da ih "proždere" (1. Petrova 5:8; Efežanima 6:11). Mi ne bi trebalo da budemo iznenađeni time što svjetski vladari mrze kršćane, jednostavno zato što "nismo od svijeta". Razlog zašto smo svakodnevno progonjeni i ubijani radi svog ispovijedanja o Kristu je taj što naši pobožni životi osuđuju opaka djela svijeta (Izreke 29:27). Tako je od početka vremena kada se desilo prvo ikada zabilježeno ubistvo, kada je Kain ubio Abela (Postanak 4:1-8). Zašto je Kain to učinio? "Jer su djela njegova bila zla, a brata mu pravedna." (1. Ivanova 3:12) Primjereno tome, svijet danas bodri one koji praktikuju zlo (Rimljanima 1:32) a osuđuju one koji žive pravedno.

Druga poruka koju je Isus donio svijetu je: "Tada će vas (svijet) predavati na muke i ubijat će vas; i zbog imena mojega svi će narodi zamrziti na vas" (Matej 24:9). On nam je obećao sljedeće: u zadnjim vremenima će ovaj bezbožni svijet žestoko da progoni kršćane. Na nas će se huliti, bićemo zlostavljani i proklinjani. Izraz "predavaće" dolazi od grčke riječi koja znači "izručiti", u smislu hapšenja od strane policije ili vojske (Matej 4:12). Mnogi će biti ubijeni. "Narodi će nas zamrziti" radi Njegovog imena. U paralelnom odlomku u Marku, Isus izjavljuje: "Čuvajte se! Predavat će vas zbog mene na sudove, bičevat će vas u sinagogama i vodit će vas pred namjesnike i kraljeve, da svjedočite pred njima" (Marko 13:9). Kao što vidimo danas u svijetu, biti poistovijećen sa Kristovim imenom će nas koštati slobode, prava, poštovanja i ponekad naših života.

Kršćani imaju ovlaštenje od Krista da "idu i učine sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" (Matej 28:19). Pavle ponavlja Kristovu zapovijed ovim pitanjima: "Kako će dakle zazivati onoga, u koga ne vjeruju? Ili kako će vjerovati u onoga, koga nijesu čuli. A kako će čuti bez propovjednika? A kako će propovijedati, ako ne budu poslani? Kao što je pisano: 'Kako su krasne na noge glasnika radosti, koji navješćuju mir, koji donose radosnu vijest dobra!'" (Rimljanima 10:14-15). Kako bi Evanđelje bilo proklamovano, čak i na najtamnijim uglovima svijeta, neko mora da ga proklamuje. Naša svrha na zemlji je da budemo svjetlo svijeta i so zemlje, govoreći drugima spašavajuću vijest o Isus Kristu. Da, ponekad time rizikujemo progonstvo, a nekad rizikujemo sopstvene živote. Ali znamo da je Božija volja da govorimo Njegovu istinu drugima, a također znamo i da je On dovoljno moćan da nas zaštiti dok se naša misija na zemlji ne ispuni.

Živjeti za Krista u ovom svijetu može biti teško, čak surovo. Ovaj svijet nije naš dom. To je bojno polje. Iskušenja života su oruđe koje Bog koristi da nas izgradi i učini nas sličnijim Isusu. U tim mračnim vremenima mi gledamo na Krista i dopuštamo da Njegova sila djeluje u nama. Odmah prije svog uznesenja na nebo, Isus nam je dao svoju posljednju zapovijed da širimo Evanđelje po svijetu. S tim nam je također dao svoje posljednje obećanje: "Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta" (Matej 28:20). A to je sve što je važno.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je pogrešno tajno biti kršćanin, kako bi se sačuvao sopstveni život?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries