settings icon
share icon
Pitanje

Šta je svrha crkve?

Odgovor


Djela 2:42 se mogu smatrati kao izraz svrsishodnosti crkve: “Oni su bili postojani u apostolskoj nauci, zajedničkom životu, lomljenju kruha i u molitvama.” Prema ovom stihu, svrha / aktivnost crkve bi trebalo da bude: (1) naučavanje biblijske doktrine, (2) obezbjeđivanje mjesto za zajedništvo vjernika, (3) praktikovanje Gospodnje Večere, i (4) molitva.

Crkva treba da poučava biblijsku doktrinu tako da mi možemo biti utemeljeni u našoj vjeri. Efežanima 4:14 nam kaže: “Da ne budemo više malodobni, igračka valova, okolo tjerani svakim vjetrom nauke u ljudskoj prijevarnoj igri, usred prepredenosti koja lukavo krči put zabludi.” Crkva treba da bude mjesto zajednišva, gdje kršćani mogu da se posvete jedni drugima i da poštuju jedni druge (Rimljanima 12:10), da poučavaju jedni druge (Rimljanima 15:14), budu ljubazni i saosjećajni jedni prema drugima (Efežanima 4:32), da ohrabruju jedni druge (1. Solunjanima 5:11) i, što je najvažnije, da vole jedni druge (1. Ivanova 3:11).

Crkva treba da je mjesto gdje će se služiti Gospodnja večera, u spomen na Kristovu smrt i prolivenu krv za nas (1. Korinćanima 11:23-26). Koncept “lomljenja kruha” (Djela 2:42) također u sebi sadrži ideju zajedničkog obroka. Ovo je još jedan način na koji crkva potpomaže zajedništvo. Krajnja svrha crkve, prema Djelima 2:42, je molitva. Crkva treba da je mjesto gdje se potpomaže molitva, uči o molitvi i praktikuje molitva. Filipljanima 4:6-7 nas ohrabruje: “Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potebe Bogu prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti! I mir će Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.”

Jedno drugo “poslanje” koje je dato crkvi je objavljivanje evanđelja spasenja kroz Isusa Krista (Matej 28:18-20; Djela 1:8). Crkva je pozvana da bude vjerna u objavljivanju Evanđelja kroz riječ i djela. Crkva treba da bude “svjetionik” u društvu – upućujući ljude prema našem Gospodu i Spasitelju Isusu Kristu. Ona treba i da širi Evanđelje i da priprema njene članove da Ga objavljuju (1. Petrova 3:15).

Jedan od posljednjih ciljeva crkve je dat u Jakovu 1:27: “Čisto i neokaljano bogoslužje pred Bogom i Ocem sastoji se u ovomu: pohađati sirote i udovice u njihovoj nevolji i čuvati samoga sebe čistim od ovog svijeta.” Crkva treba da se brine da posluži onima koji su u potrebi. Ovo uključuje, ne samo širenje Evanđelja, nego i proviđanje za fizičke potrebe (hrane, odjeće, krova nad glavom) kao neophodno i prilično. Crkva treba također da opremi vjernike u Kristu oruđem koje im je potrebno da pobijede grijeh i ostanu neuprljani od svijeta. Ovo se postiže biblijskim poučavanjem i kršćanskim zajedništvom.

Dakle, šta je svrha crkve? Pavle je dao odličnu ilustraciju vjernicima u Korintu. Crkva su Božije ruke, usta i stopala u ovom svijetu (1. Korinćanima 12:12-27). Mi treba da činimo stvari koje bi Isus Krist činio da je prisutan fizički ovdje na zemlji. Crkva bi trebalo da bude “Kršćanska” – “Kristolika” i ona koja slijedi Krista.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je svrha crkve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries