settings icon
share icon
Pitanje

Kako je moglo da postoji svjetlo prvi dan stvaranja, ako sunce nije stvoreno do četvrtog?

Odgovor


Pitanje kako je moglo da postoji svjetlo prvi dan stvaranja ako sunce nije stvoreno do četvrtog je uobičajeno. Postanak 1:3-5 izjavljuje: "Tada reče Bog: 'Neka bude svjetlost!' I postade svjetlost. I vidje Bog, da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame. Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć, postade večer, i postade jutro — prvi dan". Nekoliko stihova kasnije nas informiše: "Tada reče Bog: 'Neka budu svjetlila nebeska na svodu, da rastavljaju dan od noći, kao znakovi neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine. Neka svijetle na svodu nebeskom, da rasvjetljuju zemlju!' I tako se dogodi. Bog stvori dva velika svjetlila nebeska, veće, da vlada danom, i manje, da vlada noću, uz to još zvijezde. Bog ih postavi na svod, da rasvjetljuju zemlju, da vladaju danom i noću, te rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog, da je bilo dobro. I postade večer, i postade jutro — četvrti dan" (Postanak 1:14-19). Kako je ovo moguće? Kako je moglo da postoji svjetlo, jutra i večeri, prvi, drugi i treći dan, ako sunce, mjesec i zvijezde nisu bili stvoreni do četvrtog?

Ovo predstavlja problem samo ako propustimo da uzmemo u obzir beskrajnog i svemogućeg Boga. Njemu nisu potrebni sunce, mjesec i zvijezde da obezbijedi svjetlo. Bog je svjetlo! Prva Ivanova 1:5 izjavljuje: "I ovo je navještenje, koje smo čuli od njega i javljamo vama, da je Bog svjetlost, i tame u njemu nema nikakve". Sam Bog je bio svjetlo prva tri dana stvaranja, baš kao što će to biti kad dođu novo nebo i nova zemlja. "I noći više neće biti, i neće trebati svijetla od svjetiljke, ni od svijetla sunčanoga, jer će ih obasjavati Gospod Bog, i kraljevat će u vijeke vjekova." (Otkrivenje 22:5) Dok nije stvorio sunce, mjesec i zvijezde, Bog je čudesno obezbijedio svjetlo tokom "dana", a možda je to učinio i tokom "noći" (Postanak 1:14).

Isus je rekao: "Ja sam svjetlost svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlost života" (Ivan 8:12). Mnogo važnije od svjetla dana i noći je Svjetlo koje daje vječni život svima koji vjeruju u Njega. Oni koji ne vjeruju u Njega će biti osuđeni na "tamu. Ondje će biti jauk i škrgut zuba" (Matej 8:12).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako je moglo da postoji svjetlo prvi dan stvaranja, ako sunce nije stvoreno do četvrtog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries