settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija misli pod svezivanjem i razrješivanjem?

Odgovor


Koncept “svezivanja i razrješivanja” se pojavljuje u Bibliji u Mateju 16:19: “Tebi ću dati ključeve nebeskoga kraljevstva. Što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, i što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima”. U ovom stihu, Isus se direktno obraća apostolu Petru i indirektno drugim apostolima. Njegove riječi znače da će Petar imati pravo da uđe u nebo, da će imati generalni autoritet koji je simbolizovan posjedovanjem ključeva, i da će propovijedanje Evanđelja biti način za otvaranje kraljevstva nebeskog svim vjernicima i zatvaranje nevjernicima. Knjiga Djela apostolskih nam ovo pokazuje na djelu. Svojom propovijedi na dan Pentakosta (Djela 2:14-40), Petar je otvorio vrata kraljevstva prvi put. Izrazi “svezati” i “razriješiti” su bili uobičajeni u hebrejskoj pravnoj frazeologiji, a odnosili su se na označavanje nečega kao zabranjenog ili kao dozvoljenog.

Petar i drugi učenici su nastavili Kristovo djelo na zemlji propovijedajući Evanđelje i objavljujući Božiju volju ljudima, i bili su naoružani istim autoritetom koji je i On posjedovao. U Mateju 18:18 također nalazimo jasnu napomenu o svezivanju i razrješivanju u kontekstu crkvene discipline. Apostoli ne prisvajaju Kristovo gospodstvo i autoritet nad pojedinim vjernicima i njihovom vječnom destinacijom, ali koriste autoritet da bi disciplinovali i, ako je potrebno, izdvojili neposlušnog člana crkve.

Krist na nebu potvrđuje ono što je učinjeno u Njegovo ime i kao poslušnost Njegovoj Riječi na zemlji. U Mateju 16:19 i 18:18, sintaksa grčkog teksta čini značenje jasnijim. Ono što svežeš na zemlji će već biti svezano na nebu. Ono što razriješiš na zemlji, već će biti razriješeno na nebu. Drugim riječima, Isus na nebu oslobađa autoritet svoje Riječi koji odlazi na zemlju radi ispunjavanja svoje svrhe.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija misli pod svezivanjem i razrješivanjem?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries