settings icon
share icon
Pitanje

Ako sumnjaš u svoje spasenje, dali to znači da nisi zaista spašen?

Odgovor


Svako ima povremene sumnje. Bilo da ih imaš ili ne, to nije ono što određuje da li si kršćanin. Čak i kad je vjernik nevjeran, Bog je vjeran (2. Timoteju 2:13). Bog želi da budemo sigurni i uvjereni u svoje spasenje (Rimljanima 8:38-39; 1. Ivanova 5:13). Obećao je da će svako ko vjeruje u Isusa Krista biti spašen (Ivan 3:16; Rimljanima 10:9-10). Svi smo mi sagriješili i izgubili Božiju slavu (Rimljanima 3:23). Radi toga smo zaslužili smrt i vječnost odvojenu od Boga (RImljnima 6:23). Ali, On nas je toliko volio da umre umjesto nas, uzimajući na sebe kaznu koju smo mi zaslužili (Rimljanima 5:8). Kao rezultat, svi koji vjeruju su spašeni i sigurni za vječnost.

Ponekad je sumnja dobra stvar. Pavle nam u 2. Korinćanima 13:5 govori: “Sami sebe ispitajte, jeste li u vjeri”. Mi treba da ispitamo sebe, kako bismo bili sigurni da je Isus zaista naš Spasitelj i da je Duh Sveti zaista u nama. Ako da, ni na koji način ne možemo izgubiti spasenje koje je Krist zadobio za nas (Rimljanima 8:38-39). Ako ne, onda nas vjerovatno Duh Sveti presvjedočuje za grijeh i govori nam da se pokajemo i pomirimo sa Bogom kroz Krista. Sigurnost našeg spasenja dolazi od spoznaje da jednom kad smo u Kristu, sigurni smo za vječnost. Ali istinska spasonosna vjera se vidi u djelima (Jakov 2:14-26) i plodu Duha u nama (Galaćanima 5:22). Nedostatak ovog dokaza nekad može biti uzrok naše sumnje.

Da li si povjerovao u Krista? Ako je odgovor da, onda odbaci svoje sumnje i vjeruj Bogu. Ako znaš Isusa kao svog Spasitelja, bez sumnje si spašen! Ako je tvoj odgovor ne, onda povjeruj u Gospoda Isusa Krista i bićeš spašen! Ako imaš bilo kakva pitanja u vezi spasenja, budi slobodan da nas pitaš. Ili posjeti našu stranicu Got Eternal Life.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ako sumnjaš u svoje spasenje, dali to znači da nisi zaista spašen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries