settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o sudskim tužbama/tuženju?

Odgovor


Apostol Pavle upućuje Korinćanske vjernike da ne idu na sud jedan protiv drugog (1. Korinćanima 6:1-8). Kad Krpćani ne oproste jedan drugome i izmire se međusobno, to demonstrira duhovni poraz. Zašto bi neko želio da postane Kršćanin, ako Kršćani imaju isto toliko problema i isto su toliko nesposobni da ih riješe? Međutim, postoje neki slučajevi kad sudska tužba može biti ispravan pravac djelovanja. Ako se slijedi biblijski način izmirenja (Matej 18:15-17), a zakinuta strana i dalje drži svoje, u nekim primjerima bi se mogao opravdati sudski postupak. To bi se trebalo učiniti jedino nakon mnogo molitve za mudrost (Jakov 1:5) i savjetovanja sa duhovnim vođstvom.

Čitav kontekst 1. Korinćana 6:1-6 se bavi sporovima u crkvi, ali Pavle pominje sudski sistem kad govori o suđenju vezano za stvari koje se odnose na ovaj život. On smatra da sudski sistem postoji za stvari ovog svijeta koje su van crkve. Crkveni problemi ne bi trebalo da se iznose na sud, nego da se riješe unutar crkve.

Poglavlja 21 i 22 u Djelima apostolskim govore o Pavlovom hapšenju i lažnom optuživanju za zločin koji nije počinio. Rimljani su ga uhapsili i “zapovjednik naredi da ga odvedu u vojarnu te ga, primijenivši bičevanje, preslušaju da bi doznao zašto tako viču protiv njega. Kad su ga rastegli da ga bičuju, reče Pavao nazočnom stotniku: ‘Zar smijete bičevati rimskog građanina, i još k tome bez osude?’” Pavle je koristio rimski zakon i svoje državljanstvo kako bi se zaštitio. Nema ništa pogrešno u tome da koristimo sudski sistem, sve dok to radimo sa ispravnim motivima i čistim srcem.

Pavle dalje izjavljuje: “Bez sumnje vam je već to nedostatak što uopće imate parnice među sobom. Zašto radije ne pretrpite nepravdu? Zašto radije ne pregorite štetu?” (1. Korinćanima 6:7). Ono za šta je Pavle ovdje zabrinut je svjedočanstvo vjernika. Bilo bi mnogo bolje za nas kad bismo bili iskorišteni, čak oštećeni, nego da odguramo nekoga dalje od Krista time što ćemo ga voditi na sud. Šta je važnije – legalna borba ili borba za nečiju vječnu dušu?

Da zaključimo, da li Kršćani treba da vode jedan drugog na sud, kad su u pitanju crkvene stvari? Apsolutno ne! Da li bi Kršćani trebalo da vode jedan drugog na sud, po pitanju pravnih stvari? Ako bi se to moglo izbjeći na bilo koji način, onda ne. Da li bi Kršćani trebalo da vode nekršćane na sud, po pitanju pravnih stvari? Ponavljamo, ako bi se to ikako moglo izbjeći, onda ne. Međutim, u nekim slučajevima, kao što je zaštita naših prava (kao u primjeru apostola Pavla), moglo bi biti prikladno tražiti zakonsko rješenje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o sudskim tužbama/tuženju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries