settings icon
share icon
Pitanje

Šta se dešava na Sudnjem danu?

Odgovor


Prva stvar koju treba da razumijemo u vezi sa Sudnjim danom je da se on ne može izbjeći. Bez obzira kako da tumačimo proroštva o zadnjim vremenima, rečeno nam je da "je ljudima određeno jednom umrijeti, a po tom sud" (Hebrejima 9:27). Svi mi imamo ugovoren božanski sastanak sa svojim Stvoriteljem. Apostol Ivan je zapisao neke detalje Sudnjeg dana:

"I vidjeh veliko bijelo prijestolje, i onoga, koji je sjedio na njemu, od čijega je lica pobjegla zemlja i nebo, i mjesto im se ne nađe. I vidjeh mrtvace velike i male, gdje stoje pred prijestoljem; i knjige se otvoriše; i druga se knjiga otvori, koja je knjiga života; i suđeni biše mrtvaci po onome, što je napisano u knjigama, po djelima njihovim. I more dade svoje mrtvace; i smrt i podzemlje dadoše svoje mrtvace; i svaki bi suđen po djelima svojim. I smrt i podzemlje bačeni biše u jezero ognjeno. Ovo je druga smrt, jezero ognjeno. I tko se ne nađe zapisan u knjizi života, bačen bi u jezero ognjeno." (Otkrivenje 20:11-15).

Ovaj izuzetan odlomak nas uvodi u temu krajnjeg suda – kraja ljudske historije i početka vječnosti. U ovo možemo biti sigurni: na našem saslušanju neće biti greške, jer će nam suditi savršeni Bog (Matej 5:48; 1. Ivanova 1:5). Ovo će se manifestovati u mnogim nepobitnim dokazima. Prvo, Bog će biti savršeno pravedan i pošten (Djela 10:34; Galaćanima 3:28). Drugo, Njega ne možemo prevariti (Galaćanima 6:7). Treće, Bog ne može biti pod uticajem bilo kakvih predrasuda, izgovora ili laži (Luka 14:16-24).

Kao Bog Sin, Isus Krist će biti sudija (Ivan 5:22). On će suditi svim nevjernima na "velikom bijelom prijestolju" i oni će biti kažnjeni prema djelima koja su učinili. Biblija vrlo jasno kaže da nevjenici skupljaju gnjev protiv sebe (Rimljanima 2:5) i da će Bog "dati svakome po djelima njegovim" (Rimljanima 2:6). (Vjernicima će se također suditi, na drugom, Kristovom sudu (Rimljanima 14:10), ali pošto je Njegova pravednost stavljena na nas i naša imena zapisana u Knjizi života, mi ćemo biti nagrađeni, ne kažnjeni, prema svojim djelima.) Na Sudnjem danu će sudbina nespašenih biti u rukama sveznajućeg Boga koji će suditi svima prema stanju njegove duše.

Za sada je naša sudbina u našim rukama. Kraj putovanja naše duše će biti ili na vječnom nebu ili u vječnom paklu (Matej 25:46). Mi moramo izabrati gdje ćemo biti time što ćemo ili prihvatiti ili odbiti Kristovu žrtvu za nas, a moramo napraviti taj izbor prije nego što naši fizički životi na zemlji završe. Nakon smrti više neće biti izbora, a naša sudbina je da stanemo pred Božije prijestolje, gdje će sve biti otkriveno i ogoljeno pred Njim (Hebrejima 4:13). Rimljani 2:6 izjavljuju da će Bog "dati svakome po djelima njegovim".

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta se dešava na Sudnjem danu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries